OD SPECIJALNOG IZVJEŠTAČA AVAZA

Mekalister: Zapadni Balkan je srce Evrope, u BiH sada imamo partnera

Svima je jasno da zemlje tog regiona idu ka EU članstvu, ali, naravno, svaka ima različit progres

Piše: Aldin TIRO

4.12.2019

Mekalister: Sada imamo partnera i na strani BiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Predsjednik Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister (David McCalister) kazao je u Briselu da je zapadni Balkan bio i ostao prioritet za Evropski parlament u narednom periodu. 

Posebno je naglasio da Evropska unija ne bi bila potpuna bez zemalja zapadnog Balkana, ali i pozdravio konačne pomake u Bosni i Hercegovini. 

Dobar znak

Odgovarajući na pitanje specijalnog izvještača "Avaza" iz Brisela da ocijeni trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini, Mekalister je kazao da je dobar znak imenovanje Zorana Tegeltije kao novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH te naglasio da će sada imati partnera i s druge strane.

- Kao demokrata uvjeren sam da su izbori od krucijalne važnosti za svaku zemlju. Nakon izbora, svaki odgovorni političar je dužan da provede rezultate izbora. Nadam se što skorijem formiranju vlasti na nivou BiH da bismo imali partnera s kojim ćemo moći razgovarati u skorije vrijeme - kazao je Mekalister i dodao da, kada god je sastanak s fokusom na zapadni Balkan, BiH bude jedna od tema, jer, kako je dodao, to je prelijepa zemlja.

U svom obraćanju kazao je da će godišnje imati sastanak s predstavnicima nacionalnih parlamenata iz zapadnog Balkana.

- Mogu reći da nijedan drugi region nije toliko prioritetan kao zapadni Balkan. Taj region leži u srcu Evrope i bez svih tih zemalja evropski proces unifikacije nije završen - napominje Mekalister.

Jasna perspektiva 

Istaknuo je da sve zemlje zapadnog Balkana imaju jasnu evropsku perspektivu. 

- Svima je jasno da zemlje tog regiona idu ka EU članstvu, ali, naravno, svaka ima različit progres - potcrtao je Mekalister. 

Historijska greška

Pridružio se osudama odluke Evropskog vijeća koje nije otpočelo pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

- Evropski parlament je razočaran takvom odlukom Evropskog vijeća. Lično smatram da je to bila historijska greška i razumijem razočarenje u Skoplju i Tirani. Sada čekamo predsjedavanje Hrvatske Vijećem EU i nadamo se da će do samita u Zagrebu, koji je u maju, napraviti napredak i ispuniti dato obećanje Sjevernoj Makedoniji i Albaniji. Ostajem optimističan i nadam se da će 27 zemalja članica naći zajednički jezik kako bi se počeli pregovori s ove dvije zemlje - zaključuje Mekalister.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.