SAOPĆENJE

Hrvatski zastupnici u Skupštini HNK: Zašto Borovac uznemirava stanovnike?

Skupština HNK: Hrvatski zastupnici otvoreno o migrantima. Avaz

Avaz.ba

6.12.2019

Klub hrvatskih zastupnika u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona saopćio je da ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac daje izjave koje opet potvrđuju paušalan rad te uznemiravaju stanovnike HNK. 

- Ministrica Borovac svojim aktivnostima bi trebala dati dio rješenja, no s porukama koje šalje u stvarnosti postaje novi dio ukupnog problema s nezakonitim migracijama. U potpunosti je zanemarena aktivnost sustavne pripreme BiH i koordinacije relevantnih institucija za prihvat nezakonitih migranata, pitanja smještaja i skrbi, a posebice humanitarnog nadzora maloljetnih osoba bez pratnje u privremenim kampovima uz asistenciju centara za socijalni rad. Nepostojanje bilo kakve smislene strategije i koordinirano rješavanje problema nezakonitih migracija potvrđuje joj i kolega Mektić, odlazeći ministar - navedeno je u saopćenju. 

Klub hrvatskih zastupnika HNK ističe da se Koordinaciono tijelo formirano radi bavljenja općim problemom nezakonitih migracija, ali i procesom prihvata terorista ISIL-a iz BiH te deradikalizacijom njihovih porodica i djece nikad nije sastalo da sistemski pokuša riješiti ovaj iznimno zahtjevan, složen i opasan problem za stanovnike BiH.

 - Rezultati rada na ovom problemu ministara Borovac - Mektić su dobri koliko uvjeti u kampu Vučjak i sigurnosno stanje u Bihaću. Žitelji HNK imaju još uvijek svježe pamćenje kako je ministar Mektić uredno očistio Sarajevo od migranata da bi taj grad uredan dočekao Edoana i njegov predizborni skup. Od tada se bez ikakve strategije i koordinacije nezakoniti migranti premještaju po BiH - navedeno je. 

Klub hrvatskih zastupnika, kao i nekoliko drugih kantonalnih skupština u FBiH, istaknuto je, protivi se ovakvim potezima odlazećih ministara koji "očito svojim potezima stvaraju još veće probleme s posljedicom stvaranja problema i u drugim kantonima  kakve već mjesecima imamo na području Unsko-sanskog kantona". 

- Stanovnici HNK pitaju ministricu Borovac i ministra Mektića kakav im je odgovor za narušenu sigurnosnu situaciju zbog prekršajnih i kaznenih djela koje su počinili nezakoniti migranti. Ministrice Borovac, što je s ljudskim pravima stanovnika HNK?  Smatramo kako bez rasprave lokalne zajednice te bez mišljenja i stava Skupštine HNK ne možete i ne smijete raditi jednostrane poteze i odluke, bez ikakve koordinacije - istaknuto je u saopćenju Kluba hrvatskih zastupnika u Skupštini HNK. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.