NAŠA TEMA Šta donosi novi zakon o zaštiti na radu

Za nepropisnu zaštitu radnika kazne od pet do 15 hiljada KM

Obezbijediti zaštitu zdravlja i sigurnost radnika izloženih fizičkim, hemijskim i biološkim štetnostima na radu

D. Bašić / Avaz.ba

Samo pojedine firme čine sve kako bi zaštitile radnike

Foto: Ilustracija


Nepropisna zaštita radnika uzrokuje sve više nesreća ili teških povreda na radu. U Federaciji BiH, prema posljednjim podacima, od 2007. do 2017. godine zabilježena su 93 smrtna slučaja, a prema izvještaju Federalne inspekcije rada za prvih devet mjeseci 2018. godine, u FBiH je bilo 11 smrtnih slučajeva. 

Pritisak sindikata

Nedavno je Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio Prijedlog zakona o zaštiti na radu i to je prvi put od samostalnosti BiH da se donosi takav zakon. Radi se, zapravo, o propisanim uvjetima koje poslodavci moraju ispuniti kako bi zaštitili radnike, a posebno se odnosi na one koji rade na rizičnim poslovima.

Predviđene su i visoke kazne za poslodavce koji se ne budu pridržavali sigurnosnih standarda od 5 do 15 hiljada maraka.

No, predsjednik Samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović smatra da, uprkos tome, ovaj zakon štiti poslodavce, a ne radnike.

- To je isti zakon iz 1990. godine, samo je datum pomjeren na ovu godinu. Nisu prihvaćene brojne primjedbe, sve je išlo u korist poslodavaca. Kazne su stimulativne, a ne preventivne. Radnike štite samo pojedine kompanije i to uglavnom zbog pritisaka sindikata. Svi drugi štede - istakao je Šatorović.

Zbog toga se, dodaje, još dešava veliki broj tragedija i povreda na radu.

Hemijske štetnosti

Zakon predviđa i zaštitu radnika koji rade na izgradnji, montaži, zamjeni opreme, remontu i rekonstrukciji. Radna oprema, prema novom zakonu, mora odgovarati radnom procesu i mora biti prilagođena toj svrsi, tako da ne ugrožava sigurnost i zdravlje radnika.

Poslodavci će morati osiguravati periodične preglede sredstava za rad, ali i sredstava i opreme za ličnu zaštitu na radu.

Između ostalog, ispitivat će se radni okoliš, odnosno procijeniti i rizike te obezbijediti zaštitu zdravlja i sigurnost radnika izloženih fizičkim, hemijskim i biološkim štetnostima na radu.

Mahmutović: Povrede na radu se ne prijavljuju

Zuhdija Mahmutović, predsjednik Udruženja za unapređenje zaštite na radu, kazao je da Zakon koji je usvojio Zastupnički dom FBiH nije usklađen s konvencijama Međunarodne organizacije rada koje je BiH ratificirala.

- Povrede na radu također bilježe stalni rast i prelaze cifru od 1.000 godišnje. No, ti podaci nisu pouzdani jer se mnoge povrede na radu ne prijavljuju - istakao je Mahmutović.

Šatorović ističe da je i s novim zakonom BiH daleko od evropskih standarda po pitanju zaštite radnika. Drago mi je što zakon nije prihvaćen još u Domu naroda, dodaje Šatorović.

NA VRH

Podijeli članak na