PRIZNANJA

U Berlinu otkrivena spomen-ploča arhitekti Selmanu Selmanagiću

Više od 20 godina bio profesor Visoke umjetničke škole u Berlinu

Spomen-ploča na zgradi Visoke umjetničke škole. Avaz

Piše: Avaz.ba

12.12.2019

Na zgradi Visoke umjetničke škole u Berlinu krajem oktobra otkrivena je spomen-ploča uglednom arhitekti Selmanu Selmanagiću iz Srebrenice, jednom od najznačajnijih njemačkih imena moderne arhitekture.

Selmanagić je više od 20 godina bio profesor arhitekture i dizajna u ovoj školi te član Kolektiva za planiranje i obnovu Berlina i najzaslužniji je za obnovu spomenika tog grada.

Ostao je zapamćen i kao klasik njemačkog dizajna kroz projekte uređenja brojnih interijera i dizajn namještaja, osobito stolica, koje su se koristile u svim školama nekadašnje Istočne Njemačke.

Otkrivanjem spomen-ploče upriličena je i izložba posvećena ovom arhitektonskom velikanu, a među brojnim izložbenim postavkama bila je i njegova diploma pod brojem 100, stečena 1932. godine u Desauu.

Selmanagić: Autor brojnih interijera u Njemačkoj. Avaz

Djetinjstvo u Budaku

Selman Selmanagić rođen je 1905. godine u Srebrenici i potječe iz bogate familije. Djetinjstvo je proveo u Budaku kod Srebrenice, iznad samog današnjeg Memorijalnog centra u Potočarima. 

Umro je 1986. u Njemačkoj. Nažalost, u Srebrenici malo ko zna za ovog svjetskog stručnjaka. Nijedna institucija ne nosi njegovo ime niti se spominje na bilo kojim naučnim i drugim skupovima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.