VISOKO

Jesu li tačni podaci s mjerne stanice

U informaciji koju je Institut dostavio navedeno je da se na stranici „Eko akcija“ koriste „sirovi podaci” koji nisu provjereni i validni

Visoko noću: Magla i smog na ulicama. Avaz

Piše: N. Sm.

17.12.2019

Osim Sarajeva, Zenice i Lukavca, Visoko je u proteklom periodu bilo jedna od najzagađenijih sredina u našoj zemlji, čemu u prilog govore i mjerenja koja na svojoj stranici objavljuje Udruženje „Eko akcija“.

I dok je kvalitet zraka prema mjerenjima sa stanice iz Visokog izuzetno loš po ljudsko zdravlje, iz Gradske uprave Visoko za više informacija obratili su se Institutu „Kemal Kapetanović“ iz Zenice, koji vrši mjerenja i upravlja mjernom stanicom.

U informaciji koju je Institut dostavio navedeno je da se na stranici „Eko akcija“ koriste „sirovi podaci” koji nisu provjereni i validni, te često dolazi do prikazivanja nerealno visokih vrijednosti indeksa kvaliteta zraka.

S druge strane, o relevantnosti mjerenja iz „Eko akcije“ naveli su kako je stanica postavljena prije nekoliko mjeseci, da je nova te da su mali izgledi da je mjerenje pogrešno. Kazali su i da stanicu održava Institut „Kemal Kapetanović“ iz Zenice.

U cijeloj zbrci oko mjerenja kvaliteta zraka ispaštaju građani, a Visoko je definitivno izuzetno zagađen grad, čemu u prilog govori i fotografija s visočkih ulica na kojoj se vide magla i smog.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.