AKTUELNO

Usvojen budžet za 2020. godinu

U odnosu na prethodnu godinu budžet je dvostruko veći, a razlog je integriranje Federalnog zavoda za penzijsko-invalidsko osiguranje, koji od naredne godine dobiva status budžetskog korisnika

Piše: A. Č . / Avaz.ba

19.12.2019

Sa sjednice. M. Kadrić

Delegati Doma naroda Parlamenta FBiH usvojili su budžet za 2020. godinu po hitnom postupku. Usvojena su i dva prateća prijedloga zakona i to o izvršavanju Budžeta FBiH za 2020. godinu i o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima u FBiH. 

Budžet za 2020. godinu iznosi 4.954.392.401 KM. U odnosu na prethodnu godinu, budžet je dvostruko veći, a razlog je integriranje Federalnog zavoda za penzijsko-invalidsko osiguranje, koji od naredne godine dobiva status budžetskog korisnika.

Između ostalog, budžetom je planirano 50 miliona KM za provedbu Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, 20 miliona KM za provedbu Zakona o zaštiti porodica s djecom, 87 miliona maraka za poticaj poljoprivrednicima...

Transferi za raseljene kategorije i izbjeglice povećani su za sedam miliona KM, a transfer za sanaciju zdravstvenih ustanova planiran je u iznosu od 30 miliona KM.

Premijer Novalić je u svom izlaganju uporedio rezultate iz 2015. i 2019. godine. Kako je rekoa prije četiri godine bilo je 391.663 nezaposlenih, a prema posljednjim podacima ih je 308.214, odnosno, za 83.449 manje. 

- Prosječna neto plaća je 2015. godine bila 834 KM, a sada je 919 KM. Prosječna penzija je 2015. bila 372 KM, a  sada je 417 KM. Ekonomski rast je omogućio pozitivna dešavanja, ali da bi se taj trend nastavio i mi sa svoje strane moramo učiniti dodatni napor koji se prvenstveno ogleda u usvajanju fiskalnih zakona, zakona o doprinosima i porezu na dohodak - rekao je Novalić. 

Prije glasanja raspravljalo se o ovoj tački.

Damir Marjanović, delegat u Klubu Hrvata, rekao je da, ''kada se nađete u poziciji i da treba raspravljati, nađete se u poziciji čemu diskusija''.

- Osvrnut ću se na ono o čemu pomalo znam. Premijer je spominjao mlade i kako im dajemo krila. Može se dosta toga prepoznati. Dolazimo do onoga što je stup društva, a to je obrazovanje. Kako u Njemačkoj, kada god kad je kriza u Njemačkoj, ne dolazi do smanjenja ulaganja u obrazovanje. Na Klubu sam postavio pitanje da se izračuna koliko se izdvaja za obrazovanje i dobio sam podatak da se izdvaja 0,17 posto. Daleko smo od Evrope - rekao je Marjanović.

Kako je kazao Ivo Tadić, ovo je jedan od najznačajnijih dokumenata o kojem se odlučuje i zato je bitno da ide u formu nacrta.

- Kada ide u formi prijedloga, mi u Domu naroda nema šanse da dodamo, pa ni zarez. Samo želim kazati da smo nezadovoljni i došli smo do toga da trebamo budžet donijeti u formi prijedloga - rekao je Tadić (HDZ).

Zvonko Marić rekao je da je BiH u vanrednom stanju, ali da ne zna čemu žurba kod usvajanja jednog tako bitnog dokumenta.

- Izabrani smo da predstavljamo građane. Svaki put se dovedemo pred svršen čin i ne možemo da učestvujemo u kreiranju. Molim svaki vladu da nas poštedi nepodnošljivog osjećaja da samo glasamo i dižemo ruke za nešto što je neko uradio. Trebamo se više poštovati. Zaista je to elementarna nepristojnost, nije korektno prema nama i nije korektno prema građanima. Mi smo dovedeni pred svršen čin - rekao je Marić i dodao da ne vjeruje u brojeve koje je iznio premijer Novalić.

- Zanima me šta je s Razvojnom bankom Federacije, je li ona opravdala svoje postojanje? Zatim javni sektor, šta je s platnim razredima, šta je s poticajima? Premijer je rekao da zaposlenost miruje, pa ako nismo u stanju da zaposlimo stručne ljude, kako onda da idemo naprijed - pitao je Marić.

Usvojeni su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trezoru u FBiH, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o doprinosima, Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju i Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode.

Nakon što predsjednik Federacije potpiše, budžet stupa na snagu dan nakon objavljivanja u ''Službenom listu FBiH''.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.