ANALIZA

Mnogo spina, malo rada

Nametnut je, dakle ciljano, nevidljivi štit kako se, tobože, ne smije dirati Vladu, bez obzira na rezultate, kojih nema

Forto i Konaković: Politički lideri šestorke bez rezultata. Avaz

Piše: S. MUHIĆ / Avaz.ba

19.12.2019

Vlada Kantona Sarajevo, s premijerom Edinom Fortom (Naša stranka) formalno i Elmedinom Konakovićem (Narod i pravda) suštinski, za nekoliko dana napunit će godinu otkako upravlja najbogatijom regijom u državi. Naime, 26. decembra prošle godine šestorka je zaposjela ministarske pozicije i krenula u realizaciju famoznih 300 mjera.

Katastrofalan bilans

U reforme se krenulo i s ministrima koji na toj poziciji obavljaju pripravnički staž. Osim početnika, ima tu i funkcionera koji za godinu nisu uradili ništa. Nisu ni shvatili šta trebaju reformirati. Ima, istina, i nekoliko znalaca.

 

Shvativši da bljedunjav ministarski (i direktorski) tim neće donijeti rezultate, politički lideri šestorke, oličeni u Konakoviću i Forti, umjesto u konkretne projekte, sve snage usmjerili su u spinovanje. Tu su, treba priznati, jedino bili uspješni.

 

Vladu KS, činjenično bez konkretnih rezultata, predstavili su „svetom kravom“. Navodno, zbog podrške stranih ambasada. Kojih stranaca – ne znamo zvanično. Očito imaginarnih. Nametnut je, dakle ciljano, nevidljivi štit kako se, tobože, ne smije dirati Vladu. Bez obzira na rezultate, kojih nema.

 

Katastrofalno loš bilans vlasti šestorke građani, čak i mnogi javni radnici, nažalost, ne mogu vidjeti. Razlog leži u tome da se u ovom mandatu, kao nikada do sada, izdvajaju ogromne sume novca za politički marketing. Tako nas s TV ekrana ubiše reklame o radu Vlade, nabavci trolejbusa, tramvaja... Svaki pokret uredno objave na društvenim mrežama, stvarajući privid „neumornog rada“. Med i mlijeko u havi. U isto vrijeme, sarajevskim šinama putnike prevoze vozila stara više od 40 godina.

 

Izuzme li se sve ono što je ispinovano, ogoljena činjenica je da sarajevska vlada nema rezultat. Nije ni reformska, ni antikorupcijska. Štaviše, posljedice jednogodišnje vlasti su katastrofalne.

Loše izvršenje

Ovo su činjenice o kojima se proteklih dana ne govori: 

- Javna je tajna da je izvršenje budžeta ove godine na mizernih 20 posto. Ekonomisti znaju šta to znači. Nema novca u budžetu, kasne plaće policiji, a ministar finansija obilazi institucije i nezakonito traži da namjenska sredstva prebacuju u tekuća.

- Zapošljavanje nije transparentno, kako se tvrdi. Na gotovo svim javnim konkursima unaprijed se zna ko će dobiti posao. Dokazi postoje – sve ide stranački.

- U Ministarstvu privrede sve po starom. Nijedan novi projekt, privreda više nazaduje.

- U oblasti zdravstva - štrajk. Zaustavljene su čak i reforme koje su ranije pokrenute. Građani trpe jer mjesecima protestiraju zdravstveni radnici.

- U obrazovanju su veliki problemi. Sindikati nezadovoljni, a na Univerzitetu, posebno na medicinskoj grupaciji fakulteta, blokirana nastava.

- Javna preduzeća po starom. U „Parku“ nemaju novca ni za nabavku voća životinjama u Pionirskoj dolini, u GRAS-u po starom – firma dnevno pravi desetine hiljada maraka gubitka...

- Glavni infrastrukturni projekti stoje. Dokazana nesposobnost šestorke u izgradnji, primjer Prva transverzala. Južna longitudinala, na veliku žalost Sarajlija, u bezizlaznoj situaciji, a gradski autoput ostaje san.

- U MUP-u afere, međusobne tužbe, loša atmosfera u menadžmentu policije...

Uspješni u skidanju glava

Jedino što je liderima šestorke, osim spina, išlo prilično dobro jeste rušenje nepodobnih kadrova u javnim preduzećima, ustanovama, zavodima... Redom (bez obzira na kvalifikaciju) gotovo svima su skinute glave. Tamo gdje nije bilo zakonskog osnova išlo se prijetnjama i ucjenama. Kako se ruše uspješni, a nepodobni - primjer je direktor Civilne zaštite KS.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.