RAZGOVOR

Jakob Finci: Bez implementacije presude "Sejdić-Finci" BiH neće u EU

Sve ove godine čekamo da se ova odluka implementira, a, prema svemu sudeći, još nekoliko ćemo čekati, kazao je Finci

Finci: Još bez prava za izbor u bh. institucije. Avaz

Piše: D. Bašić / Avaz.ba

22.12.2019

Navršava se deset godina otkako je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu 22. decembra 2009. godine donio presudu u historijskom slučaju „Sejdić i Finci protiv BiH“. Sud je po tužbi Jakoba Fincija i Derve Sejdića protiv države BiH potvrdio da se svima koji se ne izjašnjavaju kao Bošnjaci i Hrvati krše ljudska prava propisana Konvencijom Ujedinjenih naroda. Finciju kao Jevreju i Sejdiću kao Romu onemogućeno je da budu birani u institucije Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Drugačija realnost

Sud je u presudi koju je donio prije 10 godina utvrdio da im se to pravo ima dati, ali, nažalost, presuda još nije implementirana.

Jakob Finci, bh. političar i diplomata, u razgovoru za „Avaz“ kazao je kako ni nakon deset godina nemaju mogućnost da se kandidiraju, a da još nekoliko godina zasigurno neće ni imati.

- Sve ove godine čekamo da se odluka Suda implementira, a, prema svemu sudeći, još nekoliko ćemo čekati. Lideri ove zemlje nisu očigledno zainteresirani za ulazak BiH u Evropsku uniju. Iako se to stalno proklamira, realnost je sasvim drugačija - kazao je Finci.

Smatra da, prema evropskim normama, ne možemo biti ni zemlja kandidat za EU dok se ne implementiraju odluke koje je Sud u Strazburu donio.

- Mogu samo reći da je ovo unazadilo položaj BiH u Evropi, kao što je i usporilo naše napredovanje u euroatlantskim integracijama u koje se svi naši političari kunu. Kunu se, a istovremeno nema nijedne stranke koja kaže mi to nećemo, mi smo posebna zemlja i nećemo od toga da odstupimo - pojašnjava Finci.



Pozitivan ishod

On dodaje kako sve ovo što se radi se radi striktno protiv BiH, ali da se opet nada pozitivnom ishodu.

- Mislim da će odluka biti provedena, ako lideri odluče da stvarno hoće da uđu u EU, morat će to da urade. Bez te implementacije nema nam ulaska u EU - kazao je Finci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.