BANJA LUKA

Dodik: Spreman sam podnijeti ostavku ako Program reformi ugrožava interes RS

Naveo je da nisu postojali uslovi za formiranje Vijeća ministara sve dok se nije uključila međunarodna zajednica

Milorad Dodik. SRNA

Srna

23.12.2019

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u NSRS da se u dokumentu Program reformi BiH ne prejudicira članstvo BiH u NATO.

- Ovaj dokumenat je pred vama i to je vjerni odraz dokumenta koji će biti poslat u NATO u Brisel - istakao je večeras Dodik, obraćajući se poslanicima.

On je rekao da se ovaj dokument već sada nalazi na web stranici Predsjedništva BiH, ističući da je moguće udovoljiti zahtjevu opozicije da vide verziju ovog dokumenta na engleskom jeziku jer tu nema nikakvih tajni.

- Radovao sam se ovoj sjednici NSRS zato što vjerujem da ova tema zavređuje da se o njoj priča na ozbiljan način - istakao je Dodik.

On je rekao da u NSRS nema ozbiljnog ambijenta, ali da razumije da je ovo sve demokratija i da ljudi imaju pravo da izražavaju svoj stav.

- Poštujem njihov stav i činjenicu da opozicija nije glasala za skupštinsku Rezoluciju o vojnoj neutralnosti RS - kazao je Dodik.

Naveo je da nisu postojali uslovi za formiranje Vijeća ministara sve dok se nije uključila međunarodna zajednica koja se u tom procesu pokazala kao konsolidiran pregovarač.

On je dodao da su pregovori bili teški i definirani činjenicom da je u BiH kod izrade ovog tijela bila srpska, bošnjačka i hrvatska strana koju predvodi HDZ, te Komšić i međunarodna zajednica.

Prema njegovim riječima, Komšić je insistirao da nema formiranja vlasti na nivou BiH bez usvajanja akcionog plana za članstvo, dok Hrvati koje predstavlja HDZ nisu insistirali na tome da se NATO integracije pretpostave formiranju vlasti na nivou BiH.

Dodik je rekao da su međunarodne snage od početka preferirale NATO, dok je pozicija EU u tim razgovorima bila veoma jasna i odnosila se na činjenicu da je za dalji evropski put BiH neophodno da BiH ispuni tri uslova, od kojih je jedan bio formiranje vlasti na nivou BiH.

Također, kazao je da je spreman da prihvati svaku vrstu odluke parlamenta Republike Srpske. 

- Ako on podrazumijeva da ovaj dokument ugrožava interese Republike Srpske spreman sam da podnesem ostavku - rekao je Dodik.

Poručio je da Republika Srpska neće u NATO zato što je NATO bombardirao srpski narod.

- Nećemo granicu na Drini, nećemo da budemo mimo Rusije i nećemo da ih moralno operemo od onoga što su nam uradili - istakao je Dodik. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.