EKSPERTI

Politički analitičar Dušan Janjić za "Avaz": Dosta je rata, sudbina BiH je u EU i NATO-u

Evropska unija mora naći adekvatnog partnera Eskobaru i Piču, kaže Janjić

Janjić: Jasne poruke Šmita. Avaz

Piše: A. Bajramović

10.12.2021

U posljednjih mjesec tema BiH je postala tema rata ili mira na zapadnom Balkanu, kaže u razgovoru za „Avaz“ Dušan Janjić, politički analitičar iz Beograda.

Dodaje kako potezi Milorada Dodika nisu jedini povod, već ukupan kontekst događaja od barikada na sjeveru Kosova i izvođenja vojske i policije Srbije na granicu s Kosovom.

Veliki utjecaj

- Sve je kulminiralo do tačke u kojoj je zapadni Balkan tema, a Bosna je broj 1. Na BiH se radi da bi se spriječila eskalacija sukoba, ali i da bi se polako demilitarizovala i pacifikovala atmosfera u Beogradu. To se neće mijenjati sve dok se sve na završi, kad je u pitanju BiH, ulaskom u NATO - kaže Janjić.

Mudro odabranom timu SAD, s Gabrijelom Eskobarom (Gabriel Escobar) na čelu, Britanci šalju jako pojačanje - maršala Stjuarta Piča (Stuart Peach). Upravo Britanci imaju ogroman utjecaj na Brisel, a sa SAD i Australijom, kaže Janjić, Velika Britanija čini nuklearni savez budućnosti, koji se stvara zbog odnosa s Kinom.

- Nije slučajno da su izabrali Stjuarta Piča, jer on je komandovao vazduhoplovstvom na Kosovu. Da svojim prisustvom podsjeti ljude: „Nemojte me tjerati da se to ponovo radi“ - pojašnjava Janjić i dodaje kako EU mora naći adekvatnog partnera Eskobaru i Piču.

Svjestan je da se bosanskim političarima očigledno ne žuri, što pokazuju i razgovori bez napretka o Izbornom zakonu.

- Oni zaboravljaju da je Kristijan Šmit (Christian Schmidt) vrlo jasno rekao da nema izbora dok ne se promijeni Izborni zakon. A to onda znači, kad vama isteknu mandati, imat ćete direktnu upravu OHR-a - upozorava Janjić.

Uloga Rusije

Iako dnevnopolitički događaji ponekad možda i ne ostavljaju takav dojam, naš sagovornik nema dilemu u vezi sa sudbinom BiH i zapadnog Balkana. Ona je, tvrdi, u EU i NATO savezu.

- Generalni pravac je određen i bez novog svjetskog rata se neće promijeniti. Vidjet ćete nakon razgovora Bajdena (Biden) i Putina. Neće Rusija u rat zbog zapadnog Balkana. Neće ni zbog Ukrajine, ali želi da se jedno vrijeme ne spominje Krim i da pokuša da uspori ili potpuno zaustavi ulazak Ukrajine i Gruzije u NATO. Za to je spremna zaboraviti i dodike i vučiće i sve - ističe Janjić.

Nervoza Sarajeva

Posao koji međunarodna zajednica ima u BiH, a nakon Izbornog zakona slijede izmjene Ustava i ukupne, bolne reforme u bh. društvu, ne bi trebali ometati nervoza i nestrpljenje Sarajeva.

- Mehanizam po kojem Bajden „radi“ Bosnu mnogo je brži nego što radi bilo šta. Ne možete trpjeti 20 godina to što se trpi u Bosni i imati ozbiljne proteste jednom u deset godina i sada svaki dan u bosanskim medijima slušam - kad će, šta će - ističe Janjić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.