Banja Luka Nakon dramatične i burne sjednice

NSRS podržala Program reformi i još sedam zaključaka

Zaključci su izglasani sa 52 glasa za i tri glasa protiv, s tim da opozicioni zastupnici nisu ni bili u sali kada se glasalo jer su sjednicu napustili iz bojkota

S. D. / Avaz.ba
24.12.2019 06:49

Narodna skupština RS

Foto: Avaz

Narodna skupština Republike Srpske na sjednici u Banjoj Luci  iza ponoći je usvojila Informaciju sa osam zaključaka o Programu reformi koji je jučer Predsjedništvo BiH uputilo u sjedište NATO-a u Brisel.

Zaključci su izglasani sa 52 glasa za i tri glasa protiv, s tim da opozicioni zastupnici nisu ni bili u sali kada se glasalo jer su sjednicu napustili iz bojkota,a nakon što je Dragan Lukač entitetski minsitar unutrašnjih poslova udario poslanika u Skupštini Draška Stanivukovića.

Tako je vladajuća većina u RS, usvojila sljedeće zaključke:

- Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je i primila k znanju Informaciju o dokumentu "Program reformi BiH".

- Narodna skupština Republike Srpske prihvata opredjeljenje iz "Programa reformi BiH" da taj program ne prejudicira odluku o članstvu, to jest da se ne može unaprijed odlučivati o članstvu u NATO-u čime se prekida dosadašnji kontinuitet opredjeljenosti BiH za punopravno članstvo.

- Narodna skupština Republike Srpske smatra da dokument "Program reformi BiH" ni po čemu nije raniji tekst "Godišnji nacionalni program" takozvani ANP, jer se tako ne zove i ne može poslužiti kao osnov za aktiviranje bilo kakvih procesa osim saradnje i partnerstva sa NATO-om. Odbacuje se bilo kakvo drugo tumačenje i tretiranje ovog dokumenta. Narodna skupština smatra da je "Program reformi BiH" u okvirima Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske.

- Program reformi BiH opredjeljuje saradnju sa NATO-om u domenu reformi i kao dokument ne određuje članstvo BiH u tom savezu. Odluka o eventualnom članstvu može se donijeti u skladu sa ustavnim sistemom BiH, u kome Republika Srpska ima mehanizme da provede svoje stavove putem Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine, odnosno konačnom odlukom Narodne skupštine Republike Srpske. Narodna skupština smatra da u svakom eventualnom odlučivanju u Predsjedništvu BiH i Parlamentarnoj skupštini, predstavnici Srba iz Republike Srpske moraju da uvaže stavove ove Narodne skupštine, i referendum naroda u Republici Srpskoj, te da u procesu odlučivanja bez oklijevanja upotrebe mehanizme zaštite prava i interesa Republike Srpske.

- Narodna skupština potvrđujući svoju Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti od 18. oktobra 2017. godine, podsjeća na obavezu svih organa i institucija Republike Srpske kao i svih predstavnika iz Republike Srpske u institucijama Bosne i Hercegovine i međunarodnim organizacijama i forumima, na provođenje te Rezolucije.

- Narodna skupština ponovo iskazuje opredjeljenje da se o eventualnom članstvu u vojnim savezima građani RS izjasne na referendumu, što predviđa i Rezolucija Parlamentarne skupštine BiH (Službeni glasnik BiH 25/08) u kojoj se kaže da "eventualni poziv za članstvo u NATO-u zahtijeva svesrdnu podršku građana".

- Narodna skupština Republike Srpske podržava saradnju sa zemljama regiona u ekonomskim oblastima i od značaja za evropske integracije, kao i sa organizacijama i savezima u borbi protiv terorizma i drugih vidova međunarodnog kriminala.

- Narodna skupština Republike Srpske sugeriše organima i insitucijama BiH da ostvare saradnju sa drugim vojnim savezima na istim principima na kojima je ostvarena saradnja sa NATO savezom.

NA VRH