PRAZNICI

Održana misa ponoćka: Božić je ono što doživimo u svom srcu

Piše: Al. Ti. - N. Aj. / Avaz.ba

25.12.2019

S večerašnje ponoćke u Sarajevu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+21

U crkvama širom BiH večeras su održane mise ponoćke kojima se obilježava početak najvećeg katoličkog praznika – Božića.

Više stotina građana okupilo se noćas u i ispred Katedrale Srca Isusova u Sarajevu, kako bi prisustvovali svetoj božićnoj misi ponoćki.

Vjernici su u Katedralu došli kako bi u veselju dočekali dolazak Božića, najradosnijeg katoličkog praznika Isusovog rođenja.

Misu je tradicionalno predvodio nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić, koji je sve vjernike u Katedrali i ispred nje pozdravio.

Nadbiskup Puljić je kazao da danas čovjek proživljava tamne dane.  

- Danas su mnogi obavijeni mrakom neslobode radi rata pa moraju bježati. Mnogi su obavijeni mrakom jer nemaju ljudskih prava i jer je pogažen ljudski život i nemaju smisla života. Ove noći o tome razmišljamo, o našem vremenskom razdoblju na svoj način i od danas se na neki način noći skraćuju, a dani produžuju. Isus je došao po noći, da nam donese svjetlo u mrak. Svaki čovjek osjeća potrebu da nađe izvor svjetla, svjetlo u duši, jer nema goreg mraka kao mraka u duši i srcu - kazao je Puljić. 

Naglasio je da ova noć u svima budi svijest.

- Isus je svjetlo koje donosi unutarnji mir. Radujemo se ovoj noći. Izvor radosti nije izvanjski. Božić je ono što doživimo u svom srcu, susret s Bogom i tu je izvor radosti. Čovjek zapravo prepoznaje svoje dostojanstvo, a grijeh je uništio njegovo dostojanstvo. Isus je došao da vrati čovjeku dostojanstvo i tu je izvor radosti, jer čovjek prepoznaje da nije odbačen, pogažen i zaboravljen. Prepozna da ga Bog ljubi i zato je ova noć izvor radosti - dodao je Puljić.

Naglasio je da Bog ne vlada pomoću straha, već s ljubavlju.

- Čovjeka grli svojom ljubavlju i u ovoj noći želimo prepoznati dar Božiji i ljepotu života. I ja ove svete noći prvo vama svima, koji ste ovdje, želim čestit Božić, da istinski doživite radost Božije ljubavi u srcu. Ponesite čestitku svojim ukućanima, a onima koji nisu katolici, želim da se zajedno s nama raduju, jer je lijepo živjeti s ljudima koji zrače plemenito i koji ne nose zlobu, nego ljubav. Neka je sretan i blagosovljen Božić i neka vam ispuni srca Božićnom radošću - kazao je Puljić.

Iz katoličkih crkava tokom ponoćke širom naše zemlje poslane su poruke mira, ljubavi i suživota.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.