KRAJINA

Mandarinske patke doletjele na Sanu

U tradicionalnoj kineskoj kulturi, mandarinska patka predstavlja zajednički život jednog para i smatra se simbolom bračne ljubavi i vjernosti

Stigle iz Azije do Krajine. Agencije

Avaz.ba

28.12.2019

U blizini ušća rijeke Zdene u Sanu, u samom centru Sanskog Mosta, odnedavno se može primijetiti mala kolonija mandarinskih pataka, koje su neuobičajene za naše podneblje.

Nikad ranije nisu bile na ovim prostorima, a zbog svog izgleda znatno se razlikuju od "naših" divljih pataka.

Mandarinska patka smatra se najšarenijom patkom na svijetu, srednje je veličine i pripada grupi istočnoazijskih pataka te je blisko povezana sa sjevernoameričkom patkom.

Ornitolozi kažu da je ova vrsta nekad bila veoma rasprostranjena u istočnoj Aziji, ali veliki izvoz i uništavanje njenog šumskog staništa smanjili su populaciju u istočnoj Rusiji i Kini na ispod 1.000 parova u svakoj zemlji, dok se smatra da u Japanu još ima oko 5.000 parova.

U tradicionalnoj kineskoj kulturi, mandarinska patka predstavlja zajednički život jednog para i smatra se simbolom bračne ljubavi i vjernosti.

U drevnoj Kini smatralo se prestižnim imati ove ptice na privatnim imanjima, a to zadovoljstvo nije bilo jeftino i dostupno je bilo samo aristokratima. Mandarini su predstavnici kineskog plemstva, odjeveni u elegantnu i raznobojnu odjeću, pa je u njihovu čast, mandarinska patka dobila svoje ime.

Živi blizu rijeka u malim jatima, a kada se sezona gniježđenja završi, često se zna pridružiti jatima drugih pataka, s kojima živi u slozi i harmoniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.