SARAJEVO Sabor Islamske zajednice u BiH

Novi zamjenik reisu-l-uleme Enes ef. Ljevaković

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović podsjetio da će naredne godine biti obilježena 25. godišnjica genocida u Srebrenici

Avaz.ba

Zasjednje Sabora IZBiH u Sarajevu

Foto: Mina


Danas je pod predsjedavanjem predsjednika Sabora Safeta Softića održana četvrta redovna sjednica aktuelnog saziva Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Tokom sjednice sabornicima se obratio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, koji je, između ostalog, podsjetio da će naredne godine biti obilježena 25. godišnjica genocida u Srebrenici, što će, dodao je, biti prilika da se odgovori na sistematske pokušaje potkopavanja istine o genocidu i relativiziranje i amnestiranje zločinaca, što pokušavaju, nažalost, i neki faktori međunarodne zajednice. 

- Situacija u našem okruženju kao i u svijetu se dodatno usložnjava. Nije ni vrijeme ni mjesto da vam navodim sve primjere, a vi ih svakodnevno gledate i čujete. To nam mora biti poziv na budnost i otvorenost. Ne smijemo pristati na samoizolaciju, niti da nas se getoizira, pogotovo ne u našoj svijesti. Ne smijemo ostati bez prijatelja u svijetu i okruženju. Zbog straha od neizvjesne budućnosti mi nećemo odustati od naših vrijednosti i temelja naše etike. I dalje ćemo ostati otvorena i tolerantna zajednica i narod. Gradit ćemo mostove među ljudima, narodima i vjerama, ali ćemo odlučno braniti vlastiti identitet, interese naroda i države. Čuvat ćemo se od uvlačenja Islamske zajednice u dnevnopolitička previranja, ali i suprotstaviti pokušajima da se Bošnjacima, naročito u manjem bosanskohercegovačkom entitetu, uskrate osnovnih prava i sloboda i da prestanu biti politički narod. Nećemo širiti defetizam i beznađe koje samo pojačava iseljavanje mladih i obrazovanih ljudi. Promovisat ćemo nadu i optimizam odlučno ukazujući na sve ono što nije dobro u našem društvu i državi - istakao je reisu-l-ulema.

Rijaset je razmatrao i usvojio Plan rada organa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Rijaseta i Vijeća muftija. Također je usvojen budžet organa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za 2020. godinu. Upoređivanje ovogodišnjeg plana i budžeta s prethodnim ukazuje na to da su najznačajniji porast u izdvajanjima planirali u području socijalnih davanja i da planirane aktivnosti organa Islamske zajednice obuhvataju širok spektar aktivnosti s mladima, povratničkim džematima i bošnjačkom dijasporom. Na sjednici je usvojena i Odluka o izvršenju budžeta za 2020 godinu.

  • Ef. Ljevaković do sada je bio muftija sarajevski

    Ef. Ljevaković do sada je bio muftija sarajevski

    Foto: Mina


Sabor je na prijedlog reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića imenovao dr. Enesa ef. Ljevakovića za zamjenika reisu-l-uleme. Reisu-l-ulema je zahvalio dosadašnjem zamjeniku Husejnu ef. Smajiću, kojem je istekao mandat i koji ubrzo odlazi u penziju. Nakon toga zamjenik reisu-l-uleme je položio zakletvu i zahvalio ef. Kavazoviću. 

Dr. Enes ef. Ljevaković dosadašnji je muftija sarajevski. Rođen je 1959. u Trepču, općina Tešanj. Završio je osnovnu školu u Tešnju. Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu završio je 1979. godine. Nakon završene medrese radio je kao imam, hatib i mualim u Mrkotiću kod Tešnja tokom 1980. godine. Fakultetsko obrazovanje stekao je na Fakultetu šerijatskog prava u Rijadu. Na istom fakultetu (Odsjek za fikh i usuli fikh) odbranio je magistarski rad u oblasti fikha. Doktorsku disertaciju pod naslovom: „Analogija (qijas) u teorijskopravnim djelima Mustafe Ejubovića – Šejh Juje” odbranio je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu u maju 2002. godine.

Izabran je u zvanje vanrednog profesora na Katedri za fikh u maju 2007. Obavljao je funkciju prodekana za finansije na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu u periodu 2003.–2007. godine. Član je Ustavnog suda Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini od 2004. u dva mandata. Šef je Katedre za fikh na Fakultetu islamskog prava u periodu 2004.–2014. Obavlja dužnost fetva-emina Vijeća za fetve Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini od 2005. Član je Kolegija/Vijeća za postdiplomski studij na Fakultetu islamskih nauka. Voditelj je kursa Šerijat u savremenim društvima na postdiplomskom studiju Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Na fakultetu predaje predmete Historija šerijatskog prava, Usul-i fikh, Šerijatsko građansko i krivično pravo, Uvod u šerijatsko pravo i Savremene fikhske teme. Predaje predmet: Islamsko poslovno pravo na master studiju/smjer Islamsko bankarstvo na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Autor je i prevodilac više djela u oblasti šerijatskog prava. Učestvovao je na više domaćih i međunarodnih naučnih skupova, seminara i konferencija.

U aprilu 2014. godine Sabor IZ u Bosni i Hercegovini imenovao ga je za muftiju sarajevskog. Murasela mu je uručena 16. maja 2014. godine u Carevoj džamiji u Sarajevu.

NA VRH

Podijeli članak na