HERCEGOVINA U toku glasanje za predsjednika Hrvatske

Velike gužve na biralištima u Mostaru

U drugom krugu izbora birači će odlučivati između dosadašnje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović (HDZ) i Zorana Milanovića (SDP)

Avaz.ba

U Mostaru najviše biračkih mjesta

Foto: Avaz


Velike su gužve na biralištima u Osnovnoj školi "Petar Bakula" u Mostaru, gdje je u toku glasanje za predsjednika Hrvatske

U drugom krugu izbora birači će odlučivati između dosadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović (Hrvatska demokratska zajednica - HDZ) i Zorana Milanovića (Socijaldemokratska partija - SDP).

Hrvatski državljani koji žive u Bosni i Hercegovini od 7 do 19 sati moći će glasati na 44 biračka mjesta, i to u gradovima sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Hrvatske u BiH.

Najviše biračkih mjesta, njih 19, ima u Mostaru, potom u Vitezu 10, dok je u Sarajevu šest biračkih mjesta. Četiri biračka mjesta su u Livnu, tri u Tuzli te dva u Banjoj Luci.

Prema zaključenom popisu birača, za drugi krug predsjedničkih izbora u BiH je registrirano 93.352 birača, a najveći broj u Mostaru, njih 48.784.

  • Velike gužve

    Velike gužve

    Foto: Avaz


Na sedmim predsjedničkim izborima od proglašenja nezavisnosti hrvatski birači odlučuju ko će u idućih pet godina biti na čelu države Grabar-Kitarović ili Milanović, kandidati koji su u prvom krugu, 22. decembra, osvojili najveći broj glasova.

Pravo glasa ima 3.860.000 birača u Hrvatskoj i inozemstvu, gotovo 5.400 više birača u odnosu na prvi izborni krug.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na