SAOPĆENJE

HDZ BiH se oglasio o izborima u Hrvatskoj

Cilj hrvatske politike u BiH je potpuna ustavnopravna i institucionalna ravnopravnost hrvatskog naroda

HDZ BiH. Avaz

Fena

6.1.2020

Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine zahvaljuje svim Hrvaticama i Hrvatima, svim članicama, članovima i simpatizerima, te svim biračima u Bosni i Hercegovini koji su glasali u drugom krugu predsjedničkih izbora u Republici Hrvatskoj.

- Poslane poruke zajedništva, kako u prvom tako i drugom krugu predsjedničkih izbora u Republici Hrvatskoj, te zastupanje politike stvarne ravnopravnosti jako je bitno i za Hrvate u Bosni i Hercegovini. Nesumnjivo da je podrška i povjerenje koje ste svojim glasovima ukazali najmjerodavniji pokazatelj i rezultat zajedništva te uspješne saradnje i dobrih odnosa sa sestrinskom strankom HDZ-a Republike Hrvatske - saopćeno je iz HDZ-a BiH.  

Cilj hrvatske politike u BiH je potpuna ustavnopravna i institucionalna ravnopravnost hrvatskog naroda s ostala dva konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini i niti jedno institucionalno rješenje koje ne polazi od toga standarda za nas nije prihvatljivo.

- Nadamo se, u vremenu koje je pred nama, da će legitimni politički predstavnici hrvatskog naroda u BiH nastaviti imati punu potporu Republike Hrvatske i pozitivni kontinuitet prema hrvatskom narodu, jednom od tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini. Naš zadatak u BiH je ostvariti potpuno ustavnopravno uređenje BiH kao višenacionalne države tri konstitutivna naroda i svih njenih građana, uz potporu Republike Hrvatske. Hrvatski interes je i interes EU, a to je stabilna BiH koja slijedi evropske standarde - saopćeno je iz HDZ-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.