AKCIJE

Šokantno: 400 kilograma sumnjivog suhog mesa moglo završiti na trpezama Sarajlija

Promet suhomesnatih proizvoda na dvije lokacije u Hadžićima vršio se u neregistriranim i neuslovnim prostorima

Otkriveno meso u neregistriranim i neuslovnim prostorima za promet proizvoda životinjskog porijekla. Avaz

Piše: S. M. / Avaz.ba

8.1.2020

Veterinarski inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, postupajući po prijavama o pojavi nelegalne trgovine suhomesnatim proizvodima na području općine Hadžići, jučer su proveli usmjerene inspekcijske nadzore, u sklopu kojih je zaplijenjeno i neškodljivo uništeno gotovo 400 kilograma suhomesnatih proizvoda. 

- Promet suhomesnatih proizvoda na dvije lokacije u Hadžićima vršio se u neregistriranim i neuslovnim prostorima za promet proizvoda životinjskog porijekla, a zatečeni proizvodi nisu imali odgovarajuću veterinarsko-zdravstvenu dokumentaciju o ispravnosti i porijeklu. Uz podršku policijskih službenika, inspektori su identificirali počinioce, na čiji će se teret staviti troškovi neškodljivog uništenja oduzetih proizvoda i izreći novčane sankcije zbog nezakonitog prometovanja proizvoda od mesa - kazali su iz Kantonalne uprave. 

Otkriveno meso u neregistriranim i neuslovnim prostorima za promet proizvoda životinjskog porijekla. Avaz

Pozivali su potrošače da proizvode životinjskog porijekla, posebno prehrambene, ne kupuju izvan prostora registriranih za trgovinu, u kojima trebaju biti osigurani minimalni uvjeti za održavanje ispravnosti i kvaliteta proizvoda namijenjenih javnoj potrošnji.

- Upozoravamo i da se proizvodi bez proizvođačke deklaracije, u skladu s propisima na snazi, smatraju zdravstveno neispravnim za potrošnju, te njihovo stavljanje na tržište nije dozvoljeno. Zahvaljujemo savjesnim građanima koji su nadležnoj inspekciji prijavili nelagalno obavljanje djelatnosti čime je, pravovremenom reakcijom inspektora, spriječeno daljnje prometovanje zdravstveno neispravnih namirnica - saopćili su iz inspekcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.