AKTUELNO

Predsjednik Ustavnog suda BiH: 9. januar ne može biti dan RS

Hoće li RS utvrditi neki drugi datum i na koji način, to je stvar parlamenta RS, poručio je Knežević

Zlatko Knežević. Avaz

BHRT

9.1.2020

Deveti januar ne može biti dan Republike Srpske prema zakonu RS i bilo kakav događaj koji se dešava 9. januara nije u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH, izjavio je predsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević za BHRT. 

- Odluka Ustavnog suda je izričita. Deveti januar ne može biti dan Republike Srpske prema zakonu RS, ali dan Republike Srpske je nesporan i RS ima pravo na dan Republike - kazao je Knežević. 

Na pitanje mogu li se aktivnosti na obilježavanju dana RS 9. januara smatrati neustavnim, Knežević odgovara: 

Dakle, sve aktivnosti na obilježavanju dana RS mogu se smatrati ustavnim. Bilo kakav događaj koji se dešava 9.januara nije u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH. 

Podsjetimo, Ustavni sud BiH je u martu 2019. godine, odlučujući po apelaciji devet delegata Vijeća naroda Republike Srpske, donio odluku kojom je stavio van snage odredbu Zakona o danu Republike Srpske, prema kojoj se on obilježava 9. januara. Knežević objašnjava da je na taj način Ustavni sud BiH istovremeno izvršio odluku.

Ustavni sud u suštini je izvršio tu odluku. Zakon o danu RS ima nekoliko članova, a mi smo Član 1., ustvari Član 2., poništili, proglasili ništavnim, izbrisali iz pravnog života i ostao je član koji kaže da Republika Srpska ima pravo da ima dan Republike, što nije sporno, ali onaj dio koji je govorio da je 9. januar taj datum, mi smo to poništili. Šta sad trebaju provesti? Ne postoji provođenje te odluke jer smo je mi proveli. Hoće li RS utvrditi neki drugi datum i na koji način, to je stvar parlamenta RS. Zato i jeste provedena odluka - kaže predsjednik Ustavnog suda BiH. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.