OTKRIVAMO

Program reformi mogao bi biti razmatran po skraćenoj proceduri

Slijedi rasprava na nivoima raznih radnih grupa i eksperata, a za našu zemlju su najbitniji sastanci s predstavnicima Sjevernoatlanskog vijeća

NATO štab u Briselu. Arhiv

Piše: S. Degirmendžić / Avaz.ba

9.1.2020

Postoji mogućnost da Program reformi koji je BiH uputila u sjedište NATO-a u Brisel 23. decembra prošle godine bude razmatran po ubrzanoj i skraćenoj proceduri, saznaje „Dnevni avaz“ od visokog zvaničnika u Predsjedništvu BiH.

Slijedi rasprava

Ukoliko bi do toga došlo, to znači da bi tehnički i politički dio procedura koji obično traju do godinu dana bili znatno skraćeni i naša zemlja bi u roku bržem od očekivanog mogla znati je li Program reformi Godišnji nacionalni program (ANP) kako tvrde u FBiH ili nije kako ističu u RS-u.  

Nakon što dokument iz BiH bude dostavljen iz Brisela svim zemljama članicama NATO-a, poslije praznika trebala bi uslijediti intenzivna korespodenciju na relaciji Brisel- Sarajevo. Alija Kožljak, bivši vojni predstavnik BiH pri NATO-u, pojasnio je za „Avaz“ da potom slijedi rasprava na nivoima raznih radnih grupa i eksperata koje će činiti predstavnici zemalja članica NATO-a i BiH.

Kožljak: Jasne pocedure. Arhiv

- Za nas su najbitniji sastanci Sjevernoatlanskog vijeća i BiH. Na njima će BiH biti pozivana da eventualno pojašnjava određena stajališta iz tog dokumenta . Dva najbitnija sastanka će se održati u Sarajevu i Briselu gdje će se u Sarajevu davati završne napomene, smjernice, komentari na dokument, a u Briselu neka završna procjena ili ocjena, što bi u suštini bila priprema za naredni Godišnji nacionalni program koji bi se radio naredne godine – kaže Kožljak.  

NATO neće glasati o Programu reformi nego će na temelju stalnih konsultacija i konsenzusa donositi određene ocjene,a sam sadržaj dokumenta je kako kaže Kožljak “živ“ i o njemu će se u narednom periodu kontinuirano raspravljati.

   

Zvanična potvrda

Kožljak ističe da će nivo na kojem budu održavane završne konsultacije razriješiti dilemu je li dokument posan u Brisel ANP ili nije.

-Pošto je BiH do sada bila u Individualnom akcionom planu partnerstva (IPAP ti sastanci su održavani na nivou zamjenika šefova stalnih delegacija pri NATO-u, a ovaj put to bi trebalo biti na nivou ambasadora. Znači to će nam ujedno biti i zvanična potvrda gdje je BiH s ovim godišnjim nacionalnim programom- zaključuje Kožljak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.