USPJESI

Melisa Ćehić, pravnica sa prosjekom 10: Mladi nemaju adekvatnu pomoć države

Kao i mnogi njeni vršnjaci, studij će nastaviti u inozemstvu

Ćehić: Znanje je jedino i istinski bitno. S. Saletović

Piše: A. Čengić / Avaz.ba

9.1.2020

Melisa Ćehić, dvadesetdvogodišnja studentica Pravnog fakulteta Univerziteta u Bihaću, završila je prošlu akademsku godinu sa prosjekom 10. Da je velika čast i ponos biti jedan od sedam najboljih studenata u BiH i da priznanje i vrednovanje od člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, kao najvišeg organa izvršne vlasti, daje tome još više na značaju, smatra ova 22-godišnja studentica iz Bosanske Krupe.

Prepoznat rad

- Dosadašnji rezultati, koji nisu prošli nezapaženo, daju mi još veći podstrek za daljnje uspjehe. Prosjek 10 iziskuje dosta odricanja, truda i rada. No, kada dobijete izvrstan rezultat, prije svega dobro znanje, koje je jedino i istinski bitno, shvatite da je sve to vrijedilo. To daje još više elana za nove izazove – rekla je Ćehić za “Avaz”.

Zastupnici i delegati sa svih nivoa vlasti konstantno su proteklih godina isticali da je potrebno veće ulaganje u obrazovanje. Ćehić je u prve dvije godine studija imala podršku svoje lokalne zajednice, Općine Bosanska Krupa. Za treću i četvrtu godinu dobila je stipendiju Bošnjačkog instituta - Fondacije “Adil Zulfikarpašić”.

- Moj rad je bio prepoznat, te sam dobila podršku privatnih fondacija, međutim, adekvatna podrška organa vlasti u pravilu izostaje, te je u BiH, praktički nemoguće studirati uz samu podršku države, bez pomoći roditelja. Zaista se nadam da će i naša vlast konačno prepoznati uspješne mlade ljude, studente, te im početi pružati istu, ili bar probližnu podršku kakvu imaju naš vršnjaci, kolege studenti u drugim državama – smatra Ćehić

Šefik Džaferović s najboljim studentima BiH. S. Saletović

Povratak u BiH

Kao i mnogi njeni vršnjaci, studij će nastaviti u inozemstvu, ali kako kaže, njen konačni izbor je povratak u Bosnu i Hercegovinu.

- I ovdje se mogu ostvariti zapaženi rezultati ukoliko se dovoljno trudite, imate znanje, spremni ste na borbu te svakog dana težite ka usavršavanju i daljnjem napretku. Treba pokušati ostvariti svoje snove ovdje, ne treba se voditi nečijim lošim iskustvima. Ja zaista želim pokušati u BiH dati svoj maksimum - rekla je Ćehić.

Ko su najbolji studenti u BiH

Amna Muhamedović sa Pravnog fakulteta UNSA-e, Damir Medunjanin sa Prirodno-matematičkog fakulteta UNSA-e, Aleksa Mirković sa Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Faris Hasanović sa Pravnog fakulteta UNTZ-a, Melisa Ćehić sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Bihaću, Esmeralda Šuta s Ekonomskog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru i Nina Lončar s Fakulteta prirodnoslovno-matematičkih i odgojnih nauka Univerziteta u Mostaru najbolji su studenti BiH, koji su akademsku godinu završili sa prosjekom 10.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.