UZBUNA

U večernjim satima ponovo rast zagađenja zraka u Sarajevu

Apeluje se da se kretanje u "zonama uzbune" umanji na minimum

Izrazito nepovoljna situacija po zdravlje građana. Arhiv

Fena

12.1.2020

Koncentracije čestica prašine PM10 u zraku i danas su izrazito visoke, zbog čega je u svim zonama Kantona Sarajevo i dalje na snazi epizoda "Uzbune". 

Prosječne izmjerene vrijednosti PM10 danas na automatskoj stanici Ilijaš iznosile su 644 µg/m3, na Ilidži –492µg/m,3na Otoci 447 µg/m3, te na Vijećnici 347µg/m3.

Iako je došlo do manjeg pada koncentracija PM10 u odnosu na jučerašnje i sinoćnje vrijednosti, situacija sa kvalitetom zraka se smatra i dalje izrazito nepovoljnom i štetnom po zdravlje cjelokupnog stanovništva.

Apeluje se da se kretanje u "zonama uzbune" umanji na minimum, naročito u večernjim satima kada se očekuje ponovo rast koncentracija PM10, saopćeno je iz Pres službe Kantona Sarajevo.

Izrazito nepovoljna situacija po zdravlje građana, s aspekta kvaliteta zraka, se očekuje i tokom narednih dana jer nije najavljena promjena vremenskih uslova koja bi omogućila čišćenje zraka u sarajevskoj kotlini.

Preporuke o mjerama samozaštite kod povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku dostupne su na stranci Ministarstva zdravstva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.