ISLAMSKA ZAJEDNICA

Rijaset za stipendije u 2020. godini izdvojio 400.000 KM

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu danas je učenicima i studentima uručeno 160 ugovora

Avaz.ba

18.1.2020

Dodjela stipendija - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu danas je učenicima i studentima uručeno 160 ugovora za stipendijeiz Fonda Bejtu-l-mal Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Već šestu godinu zaredom Ured za društvenu brigu raspisuje konkurs za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola i studentima. Rijaset Islamske zajednice će u 2020. godini za stipendije izdvojiti 400.000, prenosi Mina.

Od 732 zahtjeva prispjela zahtjeva prioritet za odabir stipendista imali su učenici i studenti sa najboljim prosjekom, oni sa slabijim socijalnim statusom, koji žive u višečlanim porodicama u kojima nema stalno zaposlenih.

Dosadašnju realizaciju dodjele stipendija predstavio je Ibrahim Malanović, rukovodilac Ureda za društvenu brigu, te izrazio nadu da će im olakšati njihovo školovanje. Poručio im je da potpisivanjem ugovora za stipendije preuzimaju i emanet da marljivo uče, da budu otvorenih srca, dobri i plemeniti prema svakome, a identitet svoje zemlje i pripadnost vjeri islamu da potvrđuju dobrim djelima, ma gdje bili.

Zejnil Rebihić, direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove Rijaseta Islamske zajednice je ovom prilikom rekao da Islamska zajednica u BiH, radi važnosti obrazovanja jednog društva, iz godine u godinu povećava iznos sredstava za stipendiranje mladih ljudi.

Za školsku 2019/20. godinu putem Ureda za društvenu brigu ugovore o stipendiranju potpisalo je 100 studenata, 40 učenika srednjih škola, 13 učenika i 7 studenata sa posebnim potrebama, 18 učenika generacije u medresama, 10 stipendija za pobjednike na takmičenju iz Sire Allahovog poslanika koje je provela Uprava za obrazovanje i nauku, odnosno Odjel za vjeronauku sa nastavnicima i profesorima vjeronauke u školama, te 10 stipendija učenicima i studentima u Sandžaku.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.