KREŠEVO Najveća strateška investicija kompanije, ukupne vrijednosti više od 20 miliona KM

"Sarajevski kiseljak" svečano otvorio novu fabriku

Na tržište uskoro kreće negazirana prirodna mineralna voda "Sara"

A. Č. / Avaz.ba
21.01.2020 15:38

"Sarajevski kiseljak" danas je u rad svečano pustio novu fabriku u Kreševu. Riječ je o najvećoj strateškoj investiciji kompanije, ukupne vrijednosti više od 20 miliona KM. 

Gradnjom nove fabrike na površini od 30.000 metara kvadratnih znatno su povećani proizvodni i skladišni prostor "Sarajevskog kiseljaka", vodećeg bosanskohercegovačkog proizvođača mineralnih voda i gaziranih sokova.

Proširenje kapaciteta i savremena tehnologija u fabrici omogućit će "Sarajevskom kiseljaku" podizanje godišnjih proizvodnih količina te daljnje jačanje tržišnih pozicija kompanije. 

Fabrika u Kreševu zapošljava 30 novih radnika.

- Ova strateška investicija je početak novog perioda za "Sarajevski kiseljak" i predstavlja veliki iskorak u strateškom pozicioniranju kompanije na tržištu. U prošloj godini smo u dosadašnjim postrojenjima proizveli više od 120 miliona litara vode i osvježavajućih bezalkoholnih pića, a brendovi "Sarajevskog kiseljaka" i "Jamnice" već sad dominiraju tržištem flaširane vode u Bosni i Hercegovini i prvi su izbor potrošača u tom segmentu na tržištu – rekao je na današnjem otvorenju Davor Čičić, direktor "Sarajevskog kiseljaka".

  • Obilazak nakon što su mašine puštene u pogon
    Obilazak nakon što su mašine puštene u pogon Foto: Avaz

Tehnološki iskorak i povećanje kapaciteta u novoj fabrici, kako je rekao Čičić, omogućit će da njihovi rezultati budu znatno bolji.

- Time ćemo dodatno osnažiti lidersku poziciju u Bosni i Hercegovini, ali i osigurati polugu za značajnije širenje na nova tržišta. U novoj fabrici trenutno zapošljavamo 30 novih radnika, a s popunjavanjem proizvodnih kapaciteta taj broj će u budućnosti i dodatno rasti. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način doprinijeli izgradnji i puštanju u rad ove tvornice, osobito mom prethodniku, kolegi Tomislavu Sliškoviću, kojem ova tvornica predstavlja krunu karijere i sad može mirno u penziju - rekao je Čičić.

Renato Pejak, načelnik općine Kreševo, naglasio je kako je ovaj događaj od izuzetnog značaja za općinu i njene stanovnike, jer će otvaranjem radnih mjesta biti stvoreni bolji uvjeti za opstanak i ostanak mladih u Kreševu, što je prioritetni cilj i zadatak Općine.

- Kreševo je dobilo jednu modernu, prema najvišim standardima opremljenu tvornicu na dobrobit cijele naše zajednice, zbog čega sam, kao načelnik, neizmjerno sretan. Siguran sam da ćemo i ubuduće biti usmjereni na daljnju zajedničku gradnju, zapošljavanje i privredni prosperitet, te u konačnici bolju i sretniju budućnost na ovim prostorima - rekao je Pejak.

  • Trenutak kada su pokrenute mašine
    Trenutak kada su pokrenute mašine Foto: Avaz

I Tahir Lendo, premijer Srednjobosanskog kantona, istaknuo je kako otvaranje nove fabrike predstavlja još jedan u nizu veoma značajnih projekata koji se u posljednje vrijeme realiziraju na području ovog kantona.

- Vlada SBK je, u skladu sa svojim mogućnostima, uvijek spremna podržati projekte koji predstavljaju osnovu za daljnji ekonomski razvoj kantona. Ovo je još jedna potvrda da privreda u našem kantonu ide uzlaznom putanjom, a svim sadašnjim i budućim uposlenicima "Sarajevskog kiseljaka" želim puno sreće i uspjeha u radu - rekao je Tahir Lendo.

Tvornica u Kreševu je prva velika proizvodna investicija u "Fortenova" grupi unatrag nekoliko godina, čijoj je implementaciji krovna kompanija grupacije, zajedno s "Jamnicom", dala značajnu podršku. Svečano otvorenje bila je prilika da se prisutnima obrati i Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor "Fortenova" grupe.

- Veliko mi je zadovoljstvo prisustvovati svečanosti kojom obilježavamo ovu značajnu proizvodnu greenfield investiciju. Jako sam sretan što upravo novim ulaganjem obilježavam i dvije godine vođenja ove velike kompanije. Na simboličkoj razini ova tvornica doista predstavlja prekretnicu u našem poslovanju, jer je riječ o prvoj proizvodnoj investiciji "Fortenova" grupe, s kojom, vjerujem, u potpunosti iza sebe ostavljamo turbulentno razdoblje kroz koje smo prolazili - rekao je Peruško.

Posebno je ponosan na otvorena nova radna mjesta jer je to najznačajniji doprinos svakog poslodavca zajednici u kojoj posluje.

- Osim toga, s novim proizvodima koji će izlaziti iz ovih pogona tvornica predstavlja i razvojni iskorak, a upravo je to ključna strateška odrednica "Fortenova" grupe. Siguran sam da će i novi proizvodi koji će uskoro izaći iz ovih pogona jednako tako osvojiti potrošače te da je "Sarajevskom kiseljaku" dugoročno osiguran stabilan rast i razvoj – rekao je Fabris Peruško.

Proizvodne linije u kreševskoj tvornici predstavljaju posljednja tehnološka dostignuća u ovoj oblasti, koji uključuju najmoderniju proizvodnu opremu i automatsko vođenje proizvodnog procesa. 

S ciljem povećanja produktivnosti i efikasnosti, svi radnici su prošli posebnu obuku za rad. 

Shodno tradiciji i praksi "Sarajevskog kiseljaka", proizvodni procesi i u ovoj tvornici će se voditi uz poštivanje visokih ekoloških standarda i načela održivog razvoja.

Iz ove fabrike na tržište će se uskoro plasirati negazirana prirodna mineralna voda "Sara", čije je ime izabrano u skladu s najboljim vrijednostima ove vode, a u narednom periodu u tvornici u Kreševu je planirana i proizvodnja aromatiziranih voda i sokova.

Komentari

NA VRH