AKTUELNO

Mostarska deponija ''Uborak'' bila blokirana dva sata

Policije se ne bojimo, nemamo izbora, štitimo sebe i svoje porodice, kaže Hujdur

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

22.1.2020

Blokada deponije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Mještani okupljeni oko Građanske inicijative "Jer nas se tiče" jutros su u 6 sati blokirali deponiju ''Uborak'' kod Mostara.

Zbog policije koja dežura pred ulazom u deponiju, mještani su se odlučili na blokadu ceste koja vodi prema ovom odlagalištu i s lijeve i s desne strane te nisu dozvolili prolaz kamionima sa smećem.

Ostale automobile su propuštali.

Oni su, podsjetimo, najavili blokadu u nekoliko navrata, posebno nakon sastanka stručnog tima koji je održan u ponedjeljak, a koji nije rezultirao pozitivnim ishodom.

Već sedam mjeseci mještani traže zatvaranje deponije, njenu sanaciju i izmještanje na drugu lokaciju.

Omer Hujdur, jedan od predstavnika Inicijative, kazao je da je ovo, zapravo, blokada upozorenja.

- Policije se ne bojimo, nemamo izbora, štitimo sebe i svoje porodice. Nadležnima ćemo dati ultimatum od 7 do 10 dana da riješe naše zahtjeve, u protivnom, idemo na trajnu blokadu - poručio je Hujdur.

Nakon dva sata, koliko je trajala blokada deponije ''Uborak'', mještani su se razišli.

U blokadi je učestvovalo stotinjak mještana.

- Dosta nas se odazvalo, nismo javno obznanili i, s obzirom na to, prezadovoljni smo, mada su uvjeti katastrofa, smrzli smo se. U narednih deset dana, ukoliko ne dogovorimo neprelazak deponije na desnu stranu, što stalno govorimo, ide trajna blokada, ukoliko ne iznađu pet lokacija u narednih deset dana, ide trajna blokada, što znači da će i ovdje biti stalno 24 sata, bez obzira na posljedice, bez obzira na sve. Mi nemamo šta više izgubiti, za svoje porodice ćemo uraditi bilo šta - izjavio je Hujdur.

Istakao je da mještani očekuju potez od ministrice okoliša i turizma FBiH Edite Đapo i gradskih vlasti da napokon, kazao je, dogovore nešto konkretno.

Policija nije reagirala na ovu blokadu, što je i mještane iznenadilo, samo su u nekoliko navrata prošli pored mjesta na kojem su se okupili.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.