SARAJEVO

Satler: Optimista sam kada je u pitanju rad novog saziva Vijeća ministara

Nadam se da ćemo ove godine konačno doći do trenutka gdje će se izbori održati u svakom kutku ove zemlje, rekao Satler

Johan Satler. M. Tabaković

Piše: S. D. / Avaz.ba

22.1.2020

U zgradi Delegacije EU u Sarajevu danas su predstavljeni prioriteti predsjedavanja Hrvatske Vijećem Evropske unije. 

Prisutnima su se obratili šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johan Satler (Johann Sattler), ambasador Hrvatske u BiH Ivan Sabolić i direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović.

Predstavljanju je prisustvovala i ambasadorica Njemačke u BiH Margret Marija Ueber (Maria Uebber). Inače, Njemačka, nakon Hrvatske, preuzima predsjedavanje EU. 

Satler je rekao da su intenzivirane aktivnosti s novim sazivom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Rekao je da se tokom prošlosedmične posjete Briselu sastao s predstavnicima Evropske komisije.

- Ima puno dobre volje kada je riječ o BiH, pa rekao bih i olakšanja, da smo konačno bili u prilici da prevaziđemo ovih predugih 14 mjeseci zastoja kada je riječ o formiranju vlasti na nivou BiH - kazao je Satler.

Govoreći o prioritetima rada za ovu godinu, kazao je da jedna od konkretnih aktivnosti podrazumijeva izmjene u radu VSTV-a, kao jedne od vodećih institucija u pravosuđu.


Ivan Sabolić. M. Tabaković

- Tu naglasak stavljamo na imovinu i prijave imovinskih kartona. Ja znam da, bez pravog angažmana cijelog društva i svih građana, rezultati će ostati samo ograničeni. Ono što imamo danas, situacija s kojom se suočavamo, nije rezultat dešavanja proteklih, dvije, pet ili šest godina, već dešavanja proteklih 20 godina, jednog postepenog urušavanja ovog sistema. Ali i dalje ostajem optimista – kazao je Satler.

Drugi je prioritet, naveo je Satler, Izborni zakon.

- Ove godine imamo opet izborni ciklus na lokalnim izborima zakazanim za oktobar. Ako se ne održe izbori u Mostaru, oni će zasjeniti izborni proces koji će se održati u svim lokalnim samoupravama. Optimista sam, nadam se da ćemo ove godine konačno doći do trenutka gdje će se izbori održati u svakom kutku ove zemlje – rekao je Satler.

Treći prioritet podrazumijeva ekonomske kapacitete BiH za članstvo u EU.


Predstavljanju prisustvovala i ambasadorica Njemačke u BiH Margret Marija Ueber (Maria Uebber). M. Tabaković

- Pokrenuli smo jednu izuzetno važnu reformu, važnu za građane, riječ je o reformi zdravstva. Puno sredstava odlazi u zdravstvo, a usluga koja se dobiva zauzvrat nije odgovarajuća. Radimo na unapređenju poslovnog okruženja u BiH kako bi ova zemlja bila atraktivnija investitorima. Neminovno se treba baviti pitanjem odlaska mladih iz ove zemlje. Još jedna od tema ovih dana je zagađenje. Ovo je pitanje života i smrti. Prema najnovijem izvještaju Svjetske banke, svake godine imate gotovo 3.300 preuranjenih smrti koje su povezane s lošim kvalitetom zraka. Ovo je pitanje za svaki nivo vlasti – naveo je šef Delegacije EU.

Odgovarajući na pitanje novinara o tome šta očekuje od novog saziva Vijeća ministara, Satler je kazao da je ohrabrujući način na koji je startao novi saziv, naročito najave predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije, koji je u svom prvom obraćanju ekonomske reforme stavio u vrh prioriteta svog rada.

Ambasador Hrvatske u BiH Ivan Sabolić, predstavljajući prioritete hrvatskog predsjedavanja Evropskom unijom, kazao je da je ovo historijski trenutak i kruna svega onoga što je Hrvatska radila na svom evropskom putu preko ulaska u EU i snažnog djelovanja u Uniji proteklih godina.

Kako je objasnio Sabolić, vodeći se smjernicama novog Strateškog programa Evropske unije 2019. - 2024. te hrvatskim prioritetima i odrednicama, Hrvatska je pod motom „Snažna Evropa u svijetu punom izazova“ pripremila šestomjesečni program predsjedavanja utemeljen na četiri prioriteta: 

Evropa koja se razvija, Evropa koja povezuje, Evropa koja se štiti i Evropa koja je utjecajna. 

Kako je kazao, Hrvatska će se tokom predsjedavanja zalagati za nastavak djelotvorne i vjerodostojne politike proširenja, kao uloga u stabilnost, sigurnost i daljnji ekonomski razvoj i povezanost evropskog kontinenta. 

- Usredotočit ćemo se na postizanje napretka u pristupnim procesima. Zalagat ćemo se za otvaranje pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Bitan nam je mogući napredak Bosne i Hercegovine prema statusu kandidata. Hrvatska je spremna pomoći Bosni i Hercegovini na tom putu svojim svježim iskustvom pregovaračkog procesa, ali i svojim položajem članice Evropske unije. Vjerujemo da će Bosna i Hercegovina uložiti napore u reformske procese koji će biti prepoznati i pozitivno vrednovani, a u interesu svih građana i konstitutivnih naroda BiH. 


Edin Dilberović. Arhiv

Vraćanje pažnje na zemlje jugoistoka Evrope i postizanje napretka u njihovom odnosu s Evropskom unijom glavni je razlog zašto smo odabrali da Zagreb početkom maja bude domaćin sastanka na vrhu „EU - zapadni Balkan“.

Želimo da samit konkretizira evropsku perspektivu i da osnaži daljnju dinamiku evropskog puta nama susjednih država. Ovo je trenutak da Evropska unija pošalje snažnu poruku regiji - zaključio je Sabolić.

Odgovarajući na pitanja hoće li se, nakon predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, promijeniti odnos i politika prema BiH, on je kazao:

- Ne smatram da će se išta promijeniti prema BiH. Podržavamo kandidatski status BiH za članstvo u EU, kao i očuvanje jednakopravnosti i zaštite svih konstitutivnih naroda u BiH – rekao je Sabolić.

Edin Dilberović, direktor Direkcije za evropske integracije BiH, čestitao je Hrvatskoj na preuzimanju predsjedavanja Vijećem EU te istakao da je za BiH, od brojnih izazova s kojim će se Hrvatska na čelu EU suočiti narednih šest mjeseci, najvažnija tema proširenja EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.