SUD BiH Priznao krivicu i uvjetno osuđen

Tuzlak lažno prijavio rođaka za terorizam

Poruku je poslao na korisnički nalog jednog diplomatskog predstavništva u BiH sa sjedištem u Sarajevu, što je kod uposlenika izazvalo uznemirenje

Avaz.ba/ Fena
22.01.2020 11:27

Sud BiH: Kazna neće biti izvršena ako ne počini novo krivično djelo u periodu od dvije godine

Foto: Arhiv

Suad Jukanović (41) iz Tuzle u potpunosti je priznao krivicu za krivično djelo lažno prijavljivanje, za koje ga tereti Tužilaštvo BiH, zbog čega mu je izrečena uvjetna kazna od osam mjeseci zatvora, koja neće biti izvršena ako ne počini novo krivično djelo u periodu od dvije godine.

On se tereti da je 22. decembra 2016. godine protiv svog rođaka, putem društvene mreže, uputio lažnu prijavu zbog navodne povezanosti s planiranim terorističkim aktivnostima. 

Poruku je poslao na korisnički nalog jednog diplomatskog predstavništva u BiH sa sjedištem u Sarajevu, što je kod uposlenika izazvalo uznemirenje. Provjerama koje su provele agencije za provođenje zakona, utvrđeno je da izneseni navodi nisu istiniti i da je navedena osoba lažno prijavljena. 

  • Sud BiH: Sporazumno priznanje
    Sud BiH: Sporazumno priznanje Foto: Arhiv

U skladu sa sporazumnim priznanjem za optuženog je predložena uvjetna kazna od osam mjeseci zatvora, koja se neće izvršiti ako optuženi ne počini novo krivično djelo u periodu od dvije godine.

Sporazumnim priznanjem krivice optuženi se odrekao prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju mu, na osnovu sporazuma, izrekne Sud BiH. Nakon razmatranja sporazuma, isti je prihvaćen te je optuženom izrečena kazna, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Komentari

NA VRH