AKTUELNO

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler posjetio migracioni centar u Blažuju

Impresioniran sam radom i zajedničkim djelovanjem različitih agencija, rekao Satler

Piše: A. Čengić / Avaz.ba

24.1.2020

Satler u posjeti migracionom centru u Blažuju - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Satler (Johann Sattler) danas je posjetio migracioni centar u Blažuju. Koordinatori Međunarodne organizacije za migracije (IOM) upoznali su šefa Delegacije s trenutnim stanjem u kampu, kapacitetom, radovima, ali i budućim projektima.

Obišli su kontejnere u kojima je smješteno oko 720 migaranata, prostorije gdje trenutno jedu, ali i mjesta za odmor, kao i ambulantu.

Satler je iskoristio priliku i razgovarao s migrantima koji su mu ovom prilikom rekli da su zadovoljni uvjetima u kojima borave, ali i da im je najbitnije da imaju tople prostorije u kojima borave i spavaju, kao i tri obroka dnevno, za razliku od Vučjaka, gdje su jeli jednom dnevno.

Migranti zadovoljni smještajem

- Smatrao sam važnim da danas dođem u posjetu migracionom centru u Blažuju. Danas je pet sedmica od otvaranja i tada su različite institucije imale 24 sata da se pripreme za migrante iz Vučjaka. Trenutno je ovdje oko 700 migranata. Impresioniran sam radom i zajedničkim djelovanjem različitih agencija. Moram pohvaliti ekipu IOM-a, ali i njemačke kolege. Ovo je dobar primjer kako se na problem migracija može odgovoriti brzo i bez ikakve histerije - rekao je Satler.

Dodao je da je na početku bilo straha i među građanima i lokalnim stanovništvom.

- Sada je situacija mnogo bolja, migranti su zadovoljni smještajem, imaju osiguranu hranu, a zaposleno je i oko 20 ljudi iz lokalne zajednice. Što se tiče srednjoročnih aspekata, imao sam priliku da razgovaram s ministrom sigurnosti BiH Fahrudinom Radončićem i zajednički smo izrazili želju i on je, naravno, saglasan da domaće vlasti u cijelosti preuzmu vlasništvo nad procesom upravljanja migracijama i vjerujem da se to zaista može postići - kazao je Satler.

Radovi gotovi do kraja mjeseca

Istakao je i da je pitanje migracija i narednih godina biti prisutno i neće tek tako nestati.

- Situacija jeste bolja u odnosu na ono što sam zatekao u septembru prošle godine. Sada je evidentan jači angažman vlasti, ali treba još dodatno raditi na jačanju kapaciteta. Trenutno je osiguran kapacitet od 6.000 mjesta širom BiH, ali potrebno je još oko 2.000 mjesta - rekao je Satler i dodao da je Evropska unija na raspolaganju BiH, ali i da su do sada osigurali oko 35 miliona eura za rješavanje pitanje migracija.

Svi radovi bi trebali biti gotovi do kraja mjeseca. U kampu boravi oko 700 migranata, od čega je 600 smješteno u kontejnere, a ostali su u obnovljenim zgradama. Planirani kapacitet je oko 1.200-1.300 migranata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.