ANKETA

Svi su obavezni čuvati sjećanje na genocid!

Postoji volja da izdvajanjem redovne simbolične mjesečne donacije od 100 KM od svoje naknade za rad pomognu Centru

Piše: S. Degirmendžić / Avaz.ba

26.1.2020

Memorijalni centar Potočari: Zaustaviti daljnje propadanje. Avaz

Predstavnici Memorijalnog centra Potočari nedavno su potpisali Memorandum o razumijevanju i saradnji s kantonima, općinama i gradovima u BiH. Emir Suljagić, direktor Centra, pozvao je i parlamentarce da se uključe u ovaj program izdvajanjem redovne simbolične mjesečne donacije od 100 KM od svoje naknade za rad.  

Nakon ovoga, pitali smo parlamentarce s državnog i federalnog nivou podržavaju li ovu inicijativu. Sudeći prema odgovorima onih s kojima smo razgovarali, postoji volja i želja da se pomogne očuvanju i unapređenju sadržaja Memorijalnog centra Potočari.

Đapo: Simbol stradanja BiH

Đapo: Pronaći sistemsko rješenje. Avaz

Federalna ministrica turizma i okoliša Edita Đapo, zastupnica SBB-a u Predstavničkom dom Parlamenta BiH, podržava Suljagićevu inicijativu, mada smatra, kako kaže, da je potrebno naći sistemsko rješenje za finansiranje Memorijalnog centra.

- Srebrenica je simbol stradanja BiH i sve institucije Bosne i Hercegovine na svim nivoima imaju obavezu da čuvaju sjećanje i odaju počast žrtvama genocida kako se nešto takvo više nikada i nikome ne bi dogodilo. To je naša civilizacijska dužnost da čuvamo, obnavljamo i promoviramo Memorijalni centar, gdje istraživači i naučnici trebaju sagledati i prezentirati istinu kao podsjećanje i opomenu kako za današnje tako i buduće generacije da se zlo nikada nikome ne ponovi – ističe Đapo.

Osmanović: Uključiti i općine i kantone

Osmanović: Stvoriti respektabilan fond. Avaz

Adil Osmanović, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, također podržava inicijativu. 

- Naravno da podržavam tu inicijativu i izdvajao bih 100 KM. Evidentno je da iznos od oko 500.000 KM koji se izdvaja na državnom nivo za Memorijalni centar Srebrenica - Potočari nije dovoljan. Mi smo ranije pokrenuli inicijativu i da sve općine i kantoni u FBiH također imaju stavku za izdvajanje za Memorijalni centar. U tom slučaju bio bi stvoren jedan respektabilan fond iz kojeg bi bili finansirani kako tribine i skupovi tako i rekonstrukcija objekata u Memorijalnom centru, koji su sada u nezavidnom stanju i nije bilo dovoljno sredstava za rješavanje tih pitanja. Ne smije se dozvoliti da zaposleni u Memorijalnom centru moraju brinuti o tome imaju li sredstava za rad nego bi se oni trebali primarno baviti svojim poslom i aktivnostima – kaže Osmanović.

Begić: Važno je pomoći Centru

Begić: Da se zlo ne ponovi. Avaz

Zlatan Begić, zastupnik DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, ističe da je veoma važno pomoći Memorijalnom centru.  

- Važno je pomoći i radi kulture sjećanja, i radi pijeteta prema svim žrtvama genocida, i radi budućih generacija, kako se takva vrsta zla više nikada nikome ne bi ponovila. I, naravno, da smo svi kao građani, a pogotovo kao nosioci političkih funkcija, dužni na svaki mogući način, uključujući i finansijski, da pomognemo Memorijalni centar u Potočarima – kaže Begić.

Magazinović: Već uplatio novac

Magazinović: Podržavam inicijativu. Avaz

Poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović kaže da je nedavno, prije početka ove akcije, samoinicijativno i bez ičijeg poziva, već uplatio određena sredstva za Memorijalni centar Srebrenica - Potočari. 

- To je, moguće, i dalo ideju za ovakvu aktivnost koju, naravno, podržavam. I dalje ću, kao i do sada, u okviru svojih mogućnosti pomagati sve one institucije, aktivnosti i pojedince za koje smatram da to treba učiniti, a rad Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari je sigurno jedna od takvih institucija - kaže Magazinović.

Čolpa: Uplatit ću predviđeni iznos

Čolpa: Učestvovao u sličnim akcijama. Avaz

Nihad Čolpa, poslanik GS-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, kaže da podržava inicijativu i da će uplaćivati predviđeni iznos na mjesečnom nivou.  

- Učestvovao sam u mnogim sličnim akcijama, a ne sjećam se da sam nekada javno pisao o tome. Moram priznati da nisam očekivao da imam publicitet zbog ovakvih akcija, ali ako se smatra da će objava mog učešća dobro doći za mobilizaciju drugih ljudi, onda neka bude javna – ističe Čolpa. 

Marić: Inicijativa je došla kao bajpas

Marić: Učestvovao u sličnim akcijama. Avaz

Zvonko Marić (SBB), delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, kaže da je Savez za bolju budućnost podržao ovu inicijativu.  

- Ne mislim da će riješiti sve probleme. To je simbolika, da uputimo poruku da se treba povesti briga prema žrtvama genocida. Činjenice su neupitne. Obaveza je cijele države da pomogne sve aktivnosti kako bi funkcionirao Memorijalni centar. Ne mogu vjerovati da se ne može na nivou države regulirati. Inicijativa je došla kao bajpas. Tamo se desio genocid. Moramo pomoći, kako zbog tih ljudi tamo, tako i zbog onih koji dolaze da vide gdje se dogodio genocid – kaže Marić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.