SASTANCI

Bisera Turković se sastala s Metjuom Fildom i Emanuelom Salinasom

Razgovarali o aktuelnim temama

Sa sastanka Filda i Turković. MVP BiH

Avaz.ba

28.1.2020

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković primila je u nastupnu posjetu ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Metjua Filda (Matthew Field). 

Ministrica Turković je ocijenila da su bilateralni odnosi između dvije zemlje vrlo dobri i dodala da BiH cijeni podršku Velike Britanije reformskim i integracijskim procesima BiH. 

Naglasila je značaj nastavaka te pomoći i nakon izlaska UK iz EU, posebno u oblasti socijalnih i ekonomskih reformi, gdje ambasada UK u BiH, zajedno s Delegacijom Evropske unije, u BiH ima važnu ulogu. Istaknula je da su evropske i euroatlantske integracije vanjskopolitički prioriteti BiH te da se paralelno velika pažnja posvećuje razvitku dobih odnosa sa susjedima i u regiji.



Sa sastanka Filda i Turković. MVP BiH

Ambasador Fild čestitao je Turković preuzimanje dužnosti ministrice vanjskih poslova i zamjenice predsjedavajućeg Vijeća ministara i poželio joj sreću u predstojećem radu.

Istaknuo je da izlazak Velike Britanije iz EU, koji će se desiti posljednjeg dana januara, ne znači manje britanskog prisustva i podrške Bosni i Hercegovini. Velika Britanija poštuje odluku BiH da radi na pridruživanju EU i zato će nastaviti saradnju, programe i angažman u našoj zemlji.

Na sastanku je razgovarano o budućim posjetama na visokom nivou, međusobnim potporama u kandidaturama u međunarodnim organizacijama i tijelima i drugim aktuelnim temama.

Turković se sastala danas i sa šefom Ureda Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu Emanuelom Salinasom.

Na sastanku je razgovarano o projektima i programima Svjetske banke u Bosni i Hercegovini. Ministrica Turković je tom prilikom izrazila zahvalnost Svjetskoj banci na doprinosu i provedbi projekata u našoj zemlji. Naglasila je da će Svjetska banka u Vijeću ministara BiH imati dobrog partnera kako bi naša zemlja dobila novi zamah u provođenju neophodnih ekonomskih reformi u cilju stvaranja povoljnijeg poslovnog okruženja za gospodarstvenike i poduzetnike te privlačenja izravnih investicija.


Salinas i Turković. MVP BiH

Šef Ureda Svjetske banke za BiH je ministrici Turković predstavio prioritete programa Svjetske banke navedene u zajedničkom okviru partnerstva sa Bosnom i Hercegovinom. Naglasio je kako BiH mora više iskoristiti svoje potencijale te dodao da je u BiH potrebno više raditi na otvaranju novih radnih mjesta, smanjivanju prepreka za poslovanje i nepotrebnih administrativnih barijera za poduzetnike i poduzeća. Informirao je ministricu o pripremi dokumenta za saradnju s vlastima u BiH za razdoblje 2021.-2025. godina.

Ministrica Turković i šef Ureda Svjetske banke Salinas su se složili kako je neophodno ubrzati aktivnosti na unapređenju provedbe projekata Svjetske banke i na pojednostavljivanju procedura u administraciji u BiH.

Na sastanku je bilo riječi i o migracijama, odlascima državljana iz BiH te reformskim procesima u našoj zemlji, prije svega u zdravstvenom sektoru, infrastrukturi i javnoj upravi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.