PRENOSIMO

Komšić: BiH nezaustavljivo ide prema članstvu u NATO-u

Svi koji ne vjeruju da su ANP i Program reformi isti dokument neka ga uzmu i pročitaju

Željko Komšić. Screenshot

Avaz.ba

30.1.2020

Bosna i Hercegovina je ušla u fazu koja se zove Akcioni plan za članstvo u NATO-u, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić u emisiji "Puls" BN televizije.

Komšić je naveo da je naredni korak ulazak BiH u NATO.

- Mi smo (BiH) davno tražili članstvo u NATO-u, čini mi se još u vrijeme kada je Nebojša Radmanović bio jedan od članova Predsjedništva - rekao je Komšić.

Na konstatacije člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da "Program reformi" nije isto što i ANP, Komšić odgovara:

- Svi koji ne vjeruju da je to isti dokument neka ga uzmu i neka ga pročitaju. BiH je ušla u nezaustavljiv put za članstvo u NATO-u - rekao je Komšić.

Komšić: Nezaustavljiv put ka NATO-u. BN

- BiH je ušla u fazu koja se zove Akcioni plan za članstvo u NATO-u, a to vam je pretposljednja stepenica pred ulazak u NATO. Sljedeća faza je punopravno članstvo - istakao je Komšić.

Između "Programa reformi" i ANP-a Komšić povlači znak jednakosti i ističe da je to nekoliko puta jasno stavljeno do znanja i članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

- Na sjednici Predsjedništva sa ambasadorima Kvinte kada je pitao (Dodik) mene i Džaferovića "je li ovo ANP", tada sam mu rekao "Milorade, već sam ti rekao, da, ovo je ANP, da se ne lažemo". Tada se okrenuo ambasadorima i rekao "je li vidite da je ovo ANP?" Tada je pristao - ispričao je Komšić u emisiji „Puls“.

A to ne može da poništi nikakva rezolucija o vojnoj neutralnosti, pa ni ona koju je donijela Narodna skupština Republike Srpske.

- NSRS nema ništa sa tim, jer je to nadležnost institucija BiH. To je isto kao da je grad Bijeljina donio odluku o vojnoj neutralnosti. Kakve veze imaju s tim i Skupština RS, i Parlament FBiH i Skupština Brčko distrikta? Radite tuđi posao, nemate pravo na to - dodao je Komšić.

Put ka EU

Kada je riječ o putu ka EU, Komšić navodi da zastoji postoje i u Briselu, ali i u BiH. On kaže da evropska pravila u BiH ne odgobvaraju svima.

- Kada govorimo o borbi protiv korupcije, upitajmo se da li to odgovara političkim elitama u BiH, bez obzira na zvanične izjave? Odgovara li to upravljačkom sloju, ne samo u politici sve ono što je standard u EU? Tvrdim da običnim ljudima odgovara, ali jednom broju elita ne odgovara - rekao je Komšić.

Na ideju "malog šengena" Komšić ne gleda sasvim optimistično.

- Ako je to zamjena za EU, hvala ne treba nam to. Nama ne treba neki mali šengen niti neki specijalni dogovor da bi mi funkcionirali - istakao je Komšić.

Za rješavanje problema sa Hrvatskom potrebna je odlučlnost Vlade. U tome nije presudna uloga novoizabranog predsjednika Zorana Milanovića, ali on može da relaksira odnose dvije zemlje, poručuje Komšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.