APELI

Pomozimo Bosninoj legendi: Zdravko Čečur nas treba

Podržimo našeg velikana da dobije i ovu utakmicu, ispriča još neku priču iz bogatog života, u kome nije bilo mjesta za ružne riječi i loše ljude

Čečur: Potreban novac za liječenje. Arhiv

Avaz Sport

7.2.2020

Zove me prijatelj, kaže:„Hajde, majke ti, napiši nešto, hoćemo da se organiziramo i pomognemo našoj legendi, treba mu za terapije.“

Naravno. Sjedam, hoću što prije da napišem. Rak ne čeka. Tražim neku poveznicu: Sarajevo, Trebinje, sport, kafana, bilo šta, samo da započnem priču, prenosi leutar3.net.

"Guglam" o našoj legendi, nailazim na priču o njegovom kumu Pimpeku: Izašao na pogrešan izlaz, vidio da mu nema auta, te se nonšalantno vratio u kafanu na još jedno piće, zvao policiju i prijavio krađu (i evo na sat prije slanja teksta saznam iz prve ruke da je to bilo kod Bajice u Taverni). 

Identična stvar

Eto poveznice! Moj prijatelj s početka teksta je uradio identičnu stvar. Dakle, poveznica su raja, kafana, smijeh, gradski duh, takozvana šuplja i njeno drugo ime - zaje*ancija. Prijeratno Trebinje i Sarajevo su imali u tom segmentu jaku sličnost, kojoj ni različitosti dijalekta, podneblja, historije, veličine i značaja nisu mogli ništa.

Zahvaljujući tome je i Čeča uspio bez problema da se asimilira u društveni, sportski i noćni život Sarajeva 70-ih, bez ikakvih problema.

Dakako, pomogle su tome i njegove igre i doprinos da Bosna napokon uđe u prvu ligu Juge, ali duboko vjerujem da bi i bez toga taj raspoloženi i nasmijani dugajlija osvojio srca Sarajlija. Bit će zeznuto mlađima, ako nisu čuli za likove iz teksta, dočarati te veličine.

Iz igračkih dana: Čečur i Kinđe u dresu Bosne. Arhiv

Ali, hajde da probamo: Čečin saigrač i veliki prijatelj Žarko Varajić drži još aktuelni rekord u broju koševa na finalnoj utakmici Eurolige. Nikšićanin je zavukao Emersonu Varezeu u finalu 47 komada.

To vam je današnji Nando de Kolo na kvadrat. Mirza Delibašić, Čečin kum… ne znam gdje upakovati tu veličinu. Luka Dončić za jedno 10-ak godina? 

Bez mjesta za negativne misli

Davorin Popović Pimpek, Čečin drugi kum. Otprilike nešto poput Čole - Čolu sigurno znate.

Soomenuti Čečini prijatelji i kumovi više nisu među živima. Da jesu, ne bi bilo potrebe za ovim tekstom i ovom akcijom.

Pa, ako ne pripadate mrzovoljnim, novokomponovanim jedinkama punim zavisti, gunđalima koji će na prvu reći: „Eto mu sad boemski život, sam je kriv“, ili „Đe su mu sad Sarajevo i te Mirze…“, ako niste oni koji ževkaju da je nekome drugo prešnije pomoći, ali nikada neće započeti nikakvu akciju niti mrdnuti prstom za nekoga, te ako smatrate da možete pomoći, zabilježite žiroračun ispod da pomognemo našoj legendi da dobije ovu utakmicu i da nam ispriča još pokoju priču iz njegovog bogatog života, u kome nije bilo mjesta za ružne riječi, loše ljude i negativne misli. 

Na koji način pomoći

Leutar3.net prenio je i na koji način je moguće konkretno pomoći, odnosno na koji račun uplatiti novac za oboljelog Čečura.

Uplate za inozemstvo: BA 391613000047054949

Swift Code RZBABA2S

Raiffeisen bank DD Bosna i Hercegovina

Za BiH: TRN 1613000047054949 

Zdravko Čečur

JMBG 1208950153958


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.