SARAJEVO

Istraživanja pokazala trend rasta javnih nabavki u izbornoj godini

Procjenjuje se da godišnji gubici iznose između 400-500 miliona maraka

Godišnji gubici iznose između 400-500 miliona maraka. M. Tabaković

Piše: D. B. / Avaz.ba

7.2.2020

Praćenje utroška višeg od četiri milijarde KM u javnim nabavkama u BiH tokom tri godine, od čega je 1,8 milijardi samo u 2019. godini, rezultat je aktivnosti projekta "Da javne nabavke i u BiH postanu javne". Potvrđeno je ovo danas na konferenciji za medije koja se održala u Sarajevu.

Kako se navodi u projektu, zbog nepridržavanja zakonskih propisa, ali i drugih neprihvatljivih ponašanja u postupcima javnih nabavki u BiH, procjenjuje se da godišnji gubici iznose između 400-500 miliona maraka.

Mervan Miraščija iz Fonda otvoreno društvo BiH istakao je da je prije svega cilj ovog projekta da se dokumentiraju javne nabavke koje bi trebale biti zaista javne.

- Projekt se provodi već četvrtu godinu i generalni podaci pokazuju da smo popratili oko 12 hiljada nabavki. Podnijeli smo 1.400 podnesaka prema različitim institucijama. Šampion netransparentnosti je Općina Čapljina - istakao je Miraščija.



Sa današnje press konferencije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Pojašnjava da BiH gubi između 400 i 500 miliona godišnje.

- BHRT godinama krši zakon neobjavljivanjem javnih nabavki. Potom objavljuje nepotpun plan javnih nabavki. Ne prikazuju sve nabavke koje će izvršiti u ovoj godini - kazao je Miraščija, dodavši da je trend da ukupan nivo sredstava javnih nabavki maksimalno raste u izbornim godinama čak i do 50 posto.

Aleksandra Martinović je kazala da je prošle godine ispraćeno 3.777 postupaka javnih nabavki te da je ukupna vrijednost praćenih postupaka više od 1,8 milijardi.

Aleksandar Draganić konstatirao je da je posljednjih mjeseci raspisano od 40 do 50 miliona za IT usluge.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.