AKTUELNO

Čović uoči odlaska u Moskvu: Jačati saradnju BiH i Rusije

Namjeravam da izađem s inicijativom o organizaciji aktivnije saradnje između parlamentarnih komiteta

Dragan Čović. Arhiv

Srna

8.2.2020

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović izjavio je da bi BiH trebala da jača saradnju s Rusijom, uključujući i jačanje međuparlamenatarne saradnje.

Uoči zvanične posjete Ruskoj Federaciji, Čović je konstatirao da je krajnje slab ruski utjecaj u BiH, posebno na teritoriji Federacije BiH.

On je za "Rosijsku gazetu" izjavio da namjerava predložiti predsjednici Vijeća Federacije Rusije Valentini Matvijenko da ojačaju međuparlamentarnu saradnju, čime bi se pomoglo gradnji jedinstvenog pristupa u BiH prema Moskvi.

- Namjeravam da izađem s inicijativom o organizaciji aktivnije saradnje između parlamentarnih komiteta, što će pomoći međusobnom razumijevanju, gradnji sistema bilateralne komunikacije i otvaranju vrata za povećanje ekonomske i kulturne saradnje - istaknuo je Čović, lider HDZ-a BiH.

Među aktuelnim zadacima koji stoje pred BiH, Čović je naveo potrebu da se postigne unutrašnja stabilnost radi gradnje odnosa između tri naroda - Hrvata, Srba i Bošnjaka.

- Dok to ne uradimo, bit će nam krajnje teško da izgradimo odnose s drugim utjecajnim državama, uključujući Rusiju. U vezi s tim, imamo šta da naučimo od Ruske Federacije - naglasio je on.

Čović će u ponedjeljak i utorak, 10. i 11. februara, boraviti u zvaničnoj posjeti Ruskoj Federaciji na poziv Valentine Matvijenko, predsjednice Gornjeg doma ruskog parlamenta Vijeća Federacije.

Tokom boravka u Moskvi, planirana je i posjeta Čovića Moskovskom državnom institutu međunarodnih odnosa Ministarstva vanjskih poslova Rusije, a predviđeno je i da održi predavanje na sjednici Balkanskog kluba Centra za studije zemalja Jugoistočne Evrope.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.