ZENICA

Tvrđava u Vranduku se počela urušavati

Nastala je velika šteta

Jedan od najznačajnijih historijskih spomenika BiH. D. Jurišić

Piše: D. Jurišić / Avaz.ba

9.2.2020

Jedan od najznačajnijih historijskih spomenika BiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Tvrđava u Vranduku, koja se nalazi desetak kilometara od Zenice, jedan je od najznačajnijih kulturno-historijskih spomenika BiH.

U subotu navečer se urušio dio zida na južnoj strani tvrđave. Nastala šteta je velika, a s obzirom na to da je urušeno kamenje palo u dvorište obližnje kuće, samo pukom srećom nije došlo i do ljudskih žrtava.

Nedugo nakon obrušavanja, na teren je došla i patrola Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, koja je obavila uviđaj te ogradila mjesto na koje je pao dio zida.

Bahrudin Mujezinović, čija se porodična kuća nalazi u neposrednoj blizini, rekao je u izjavi za "Dnevni avaz" da je samo dvije minute ranije bio u dvorištu i vidio kako pada prašina.

- Samo što sam ušao u kuću, kamenje se strovalilo. Sreća je da niko nije stradao, moj sin je otišao automobilom desetak minuta ranije –kaže Mujezinović te dodaje da je nakon proteklog rata saniran dio zida na tvrđavi desetak metara ulijevo.

- Dugo smo upozoravali na vibracije koje su stvarala teretna vozila kad je saobraćaj bio preusmjeren zbog sanacije tunela. Prije godinu-dvije, na ovom dijelu zida pojavila se izbočina, ali vjerovatno zbog nedostatka finansija, to nije sanirano na vrijeme –rekao je Mujezinović.


Bahrudin Mujezinović. D. Jurišić

- Godinama smo upozoravali na taj zid i moralo je doći do ovoga. Mi ćemo zatražiti od Muzeja grada Zenice, koji je zadužen za ovaj objekt, da sanira nastalu štetu kako ne bi došlo do daljnjeg obrušavanja – rekao je Besim Begić, predsjednik Mjesne zajednice Vranduk.

Adnadin Jašarević, direktor Muzeja grada Zenica, kaže da već devet mjeseci pokušavaju kontaktirati Zavod za zaštitu spomenika i Federalno ministarstvo kulture.

- Iako imamo novac na računu, zahvaljujući kompliciranoj birokratskoj proceduri i nedostatku volje, oni nam nisu odobrili da uradimo potrebne radove. Mi bez njihovog odobrenja nemamo nikakve nadležnosti. Ministrica Zora Dujmović i direktor Zavoda Ante Vujnović poslali su nam potpisani akt da nemamo pravo ništa raditi na tvrđavi. Obavijestili smo i Civilnu zaštitu i Službu za komunalne poslove i svi govore da nisu nadležni da interveniraju – kaže Jašarević te dodaje da će Muzej sad krenuti u realizaciju radova bez daljnjeg čekanja dozvola.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.