NOGOMET

Amar Osim objasnio kako je Edin Džeko "postao" kloc

Kako su rezultati bili sve slabiji, a on kakav je bio krakat, nekakav mršav, počeli su ga prozivati

Džeko i Osim. FK Željezničar

Avaz.ba

15.2.2020

Amar Osim, trener Željezničara, u intervjuu za 1921 TV dotakao se, između ostalog, i kapitena BiH i nekadašnjeg igrača "Plavih" s Grbavice, Edina Džeke.

Objasnio je i kako je napadač Rome postao "kloc".

- Nijemcima sam objašnjavao da su ga zvali kloc, kao što su ga i zvali nekad kad sam ja otišao 2004., 2005. godine, a Željo je ofalio. Ja sam bio u Japanu tada. Kako su rezultati bili sve slabiji, a on kakav je bio krakat, nekakav mršav, počeli su ga prozivati "šta on zna" i valjda se tada pojavio taj nadimak. Pet, šest godina kasnije sam objašnjavao nekakvim Nijemcima da su ga tako zvali. Nisam znao na njemačkom reći šta je kloc. A kloc je kloc. Ali, nisam ja rekao da je kloc - ispričao je Osim za 1921 TV.


On je kazao da se odmah vidjelo da je Džeko veliki talenat bh. nogometa.

- Nije bio čest slučaj da vodiš dečka od 16, 17 godina na pripreme, a pogotovo da debituje, jer je konkurencija bila jaka. Međutim, pokazivao je kvalitete i vodilo smo ga na pripreme. Trenirao je sa Harisom (Alihodžić, op.a.), Bukijem (Bulend Biščević), Edisom (Edin Mulalić)..., i uvijek uspio da se nametne. Ja sam mu bio prvi trener i potpisao je kod mene profesionalni ugovor, jer sam se ja tada pitao. Na tome su mi se zahvalili i on i njegov otac - kazao je, između ostalog, Osim.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.