BANJA LUKA

Sramotno izlaganje Dodika: Goodbye BiH, welcome RSexit!

Kazao je da ne zna koji vokabular može koristiti da bi shvatili da su ozbiljni

Milorad Dodik. RTRS

Piše: Al. Ti. / Avaz.ba

17.2.2020

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik počeo je svoje izlaganje na današnjoj posebnoj sjednici NSRS riječima: "Godbye BiH, welcome RSexit!"

Kazao je da ne zna koji vokabular može koristiti da bi shvatili da su ozbiljni.

- Ovdje smo jer smo poniženi i prevareni, manje vrijedni, kao što mnogi sa Zapada misle o nama - da smo manje vrijednosti - zato se ovako ponašaju. RS i  srpski narod nemaju šanse u BiH na ovim prostorima. Mi smo kategorija koju mrzi "političko Sarajevo" i koja se ne prihvata, koja se želi uništiti. Sve drugo bilo bi nepošteno prema ovom narodu. Kada tu dodate mešetare, od ambasadora koji su ovdje, onda vam je jasno kako nas posmatraju - rekao je Dodik.

Milorad Dodik. RTRS

Istaknuo je da je NSRS ključno mjesto svih odluka.

- Zato se oko nje moramo okupiti i samo ona može govoriti u ime ovog naroda. Ne smijemo oklijevati u donošenju odluka važnih za našu prošlost, sadašnjost i budućnost - kazao je Dodik.

Dodao je da, prema njemu, Ustavni sud BiH narušava suverenitet.

- Vrijeđaju nam inteligenciju. Ovaj put je otišao dalje time što je odlučujući o ustavnosti zakona i člana dao sebi za pravo da kvalificira titulare i prebacuje imovinu na BiH, a kojoj to ne pripada. Na taj način je pokazano sve - ističe Dodik.

Još jednom je osuo paljbu na visokog predstavnika u BiH te još jednom negirao genocid u Srebrenici.

- Bošnjaci, očigledno, misle da je došao konačan obračun sa RS i stalno pozivanje da visoki predstavnik djeluje, najbolje pokazuje to. Politička je podvala da su Srbi ubili 300 hiljada Bošnjaka. Naravno da nisu. Stradalo je oko 90 hiljada ljudi, od čega 60 hiljada Bošnjaka, 30 hiljada Srba i ostatak su ostali. Podvala je i genocid u Srebrenici, kao što su podvale mnoge odluke koje je visoki predstavnik podvalio mimo Dejtona - zaključio je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.