PROJEKTI

Počinje sanacija krovova kula Tare i Halebije uz Stari most u Mostaru

U Agenciji će, istakao je Fajić, voditi računa o tome da radovi budu završeni do početka ovogodišnje sezone

Stari most s kulama: Spriječiti daljnja oštećenja. M. Smajkić

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

21.2.2020

Nakon što je nedavno zbog niza zemljotresa koji su pogodili područje Hercegovine došlo do oštećenja krovova na kulama Tari i Halebiji uz Stari most u Mostaru, koji su pod zaštitom UNESCO-a, kao i jednog objekta u Tabhani, u Agenciji „Stari grad“ odmah su započeli s projektom sanacije.

Kako nam je kazao direktor Agencije Miralem Fajić, izrađen je projekt pod nazivom „Tekuće održavanje krovova na području Starog grada, oko Starog mosta u Mostaru“, a u okviru kojeg će biti sanirani krovovi Tare u kojoj je Muzej „Stari most“ te Halebije gdje su prostorije Kluba skakača u vodu „Mostari“, kao i poznati „Čardak“, a bit će sanirani i okolni objekti.

Bit će sanirani i okolni objekt. Ž. Miličević

- Iako nije, nasreću, došlo do obrušavanja, već do poremećaja kamenih blokova, ipak je sanacija neophodna, pogotovo radi sprečavanja daljnjih oštećenja.

Projekt je urađen, prije dva dana smo dobili odobrenje od nadležnih federalnih institucija za realizaciju i čim bude donesen budžet Grada Mostara, što očekujemo  ove sedmice, pokrenut ćemo proceduru raspisivanja tendera za izvođenje radova - kazao nam je Fajić.

U Agenciji će, istakao je Fajić, voditi računa o tome da radovi budu završeni do početka ovogodišnje sezone.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.