SARAJEVO Na dnevni red Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH uvršten prijedlog Dragana Mektića

Rasprava o zakonu o prestanku mandata članovima VSTV-a

Sve ankete građana pokazuju vrlo nizak stepen povjerenja u rad pravosuđa, rekao je Osmanović

S. M. / Avaz.ba
26.02.2020 11:15

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH

Foto: M. Tabaković

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić na dnevni red današnje sjednice stavio je zahtjev zastupnika Dragan Mektića (SDS) za razmatranje Prijedloga zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH u sadašnjem sastavu, i to po hitnom postupku.

U toku je rasprava o tome da li će se zakon razmatrati po hitnom postupku.

U svom izlaganju Mektić je kazao da je sudska vlast treći stub vlasti, a da je u BiH predstavlja VSTV. Rekao je da je mnogo razloga za usvajanje ovog zakona.

- Sudska vlast ne obezbjeđuje nikakvu pravnu sigurnost u BiH, ona je kočničar mnogih reformi u BiH. Svima je poznato da nismo usvojili ili primili k znanju izvještaje VSTV-a za 2017. i 2018. godinu. Postoje brojne afere i nezakonitosti općepoznate u javnosti kada je u ptanju VSTV. Nemamo vremena za čekanje, nema pokušaja da se ovo stanje promijeni, stalno idemo iz afere u aferu – kazao je, između ostalog, Mektić.

Predsjednik Kluba zastupnika SDA Adil Osmanović pozdravio je inicijativu Mektića kada je u pitanju rasprava o radu pravosuđa.

- Sve ankete građana pokazuju vrlo nizak stepen povjerenja u rad pravosuđa – rekao je Osmanović.

Snježana Novaković-Bursać iz SNSD-a kazala je da ovdje nema nikakve veze s hitnim usvajanjem zakona koji je predložio Mektić. 

- Ovdje nema veze s hitnošću, ali ima veze s određenim sudskim procesima, ali ne treba se hitno usvajati - kazala je Novaković-Bursać.

Zastupnik Nermin Nikšić (SDP) rekao je da ima elemenata za opravdanje hitnosti zakona. 

- I ja sam nezadovoljan radom VSTV-a - naglasio je Nikšić. 

Dženan Đonlagić iz DF-a naglasio je da svaka rasprava o inicijativi i prijedlogu koji imaju u naslovu riječ VSTV imaju karakter hitnosti. 

- Ovaj dom je za izvještaje o radu VSTV-a dao 0 glasova za takvu vrstu izvještaja. To samo po sebi govori koliko je priča o VSTV-u bitna, a istovremeno i hitna. Prolaze dani, sedmice, svi pričaju kako je potrebno nešto uraditi, ali niko ništa ne radi konkretno - kazao je Đonlagić. 

NA VRH