ZENICA

Portiru urađen test na koronavirus, čekaju se rezultati

Niko ne može ući u krug bolnice

Vanredno stanje u zeničkoj bolnici. Avaz

Piše: D. Pa. / Avaz.ba

5.3.2020

Jedan muškarac, inače portir željezarskog stacionara u Zenici, testiran je danas na koronavirus, saznaje “Avaz”. 

Kako smo ranije pisali, on je jutros hospitaliziran na Odjel za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica, a nakon čega je uslijedilo vanredno stanje u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Ekipa “Avaza” posjetila je danas zeničku bolnicu, gdje smo se uvjerili da su na snazi vanredne mjere. Niko ne može ući u krug bolnice. Izuzetak su hitni slučajevi i slučajevi s uputnicom. Portiri na ulazu u bolnicu, s maskama na licu, kontroliraju svako vozilo.

Adnan Jupić, ministar zdravstva, koji predsjedava Kriznim štabom za praćenje koronavirusa, potvrdio nam je da postoji jedan slučaj sa sumnjom na koronavirus.

- Još ne možemo ništa reći sa sigurnošću. Asocijacije su da neće biti korona. Mala je vjerovatnoća. Poslije testiranja ćemo znati više informacija - kaže Jupić.

Kako saznajemo, pacijent za kojeg se sumnja da je zaražen koronavirusom boravio je u Italiji, tačnije Milanu, u posjeti sinu.


Kantonalna bolnica Zenica. Avaz

U međuvremenu, a kao raniji plan mjera Kriznog štaba, u zeničkom stacionaru pravi se izolatorij. Kako saznajemo, pacijent koji je testiran još nije premješten u izolatorij.

Ednan Drljević, načelnik Odjela za infektivne bolesti zeničke bolnice, tvrdi u izjavi za „Avaz“ da nema mjesta panici, barem za sada, kada govorimo o koronavirusu u Zenici.

- Taj slučaj više liči na gripu nego na koronavirus. Ne znamo još ništa. Poslat će se nalazi na gripu, pa ćemo se nakon toga odlučiti. Uglavnom, nema ništa značajno što se tiče koronavirusa, dakle nikakvih promjena - kazao je Drljević za “Avaz”.

Podsjetimo, jutros je u Banjoj Luci potvrđeno da dvije osobe imaju koronavirus, dok je u Sarajevu osoba testirana na koronavirus imala negativan nalaz.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.