LIČNOST SEDMICE

Fata Orlović: Od pravde nema odustajanja

Navršilo se 20 godina otkako je Fata Orlović iz Konjević-Polja krenula u obračun s nepravdom, jer je u avliji njene porodične kuće nezakonito izgrađena pravoslavna crkva

Fata Orlović: Ostala bez najbližih članova porodice. Avaz

Piše: A. Hadžić / Avaz.ba

7.3.2020

Navršilo se punih 20 godina otkako je nana Fata Orlović iz Konjević-Polja krenula u obračun s nepravdom kakvu je za sobom ostavila posljednja agresija na našu zemlju, a koja je prouzrokovala ubistva, rušenja, otimanja, progone, ustvari nesreću i nepravdu od koje se mnogi ni do danas nisu oporavili.

Gruntovna tapija

Fata Orlović je među onima kojima je agresija u smrt otjerala mnoge članove najuže porodice. Kad je došao mir, hrabro je krenula putem zapisanim u parafima Dejtonskog sporazuma, koji su obećali da se svako može vratiti tamo gdje je prije progona živio i da ima pravo na vraćanje svoje imovine, pa makar to bili pusti i razrušeni temelji nekadašnjih kuća i avlija, vrtovi, njive, putevi, pa i svoje bogomolje.

Vraćanje, ustvari, svega „što u gruntovnoj tapiji piše“, kako je nerijetko govorila, a što je za prilike u kojima se našla, ali i godine u kojima je bila, za ovu staricu iziskivalo nevjerovatno tešku borbu.

Nije nana išla u školu da bi pod stare dane proučavala dejtonske paragrafe, ali je kroz život učila da treba biti pravedan i da se s nepravdom ne treba miriti. A, nepravda koja je njoj učinjena bila je golema, nesvakidašnja, bila je takva da je za nju čuo cijeli svijet.

U avliji porodične kuće Orlović, mimo Božijih i svjetovnih zakona, naime, izgrađena je pravoslavna crkva. Nečuveno!

Dvadesetogodišnja pravna bitka koju je vodila Fata Orlović da se vrati njena oteta avlija i s nje ukloni protuzakonito izgrađena crkva, krajem prošle godine okončana je sudskom presudom na koju nema žalbe. Sud za ljudska prava u Strazburu presudio je da crkva mora biti izmještena, a rok za njeno izmještanje je 1. april 2020. godine. Dakle, još „dvadeset i koji dan“, kako nam neki dan reče nana Fata. 

Fata Orlović: Nikada neću odustati da se borim protiv nepravde. Avaz

Dugo zatvorena

Ove sedmice, nakon više od četiri mjeseca odsustvovanja, krenut će u Konjević-Polje. Nije, veli, dobro da vrata kuće budu dugo zatvorena. A što se tiče crkve, „o njoj neka se brinu oni koji su je i zidali“. Tako su, kaže, kazale sudije.

Borba Fate Orlović da na zakonit način vrati ono što joj je nezakonito uzeto primjer je svima da se od traženja pravde ne smije odustajati, bez obzira koliko ta borba bila teška i koliko dugo trajala.

S nestrpljenjem čeka izvršenje presude

Namjera onih koji su i sagradili crkvu u Fatinoj avliji da je izmjeste na drugu lokaciju već je vidljiva. Izvršenje presude Suda u Strazburu Fata Orlović čeka s nestrpljenjem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.