AFERE

Žalosno je da ratni dezerter Čampara određuje ko će biti ministar za boračka pitanja!

Nakon 36 godina rada, uzimajući u obzir da nisam imao nijednu mrlju u karijeri, ostao sam bez posla i nepoželjan, kaže Hasanspahić

Aljoša Čampara i Senad Hasanspahić. Avaz

Piše: A. Čengić / Avaz.ba

9.3.2020

Kada je 2018. godine imenovana nova Vlada Kantona Sarajevo, Senada Hasanspahića, dotadašnjeg ministra komunalne privrede i infrastrukture u Vladi KS, Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH, imenovao je za svog savjetnika.

Danas, nakon što je načelnik općine Novi Grad Semir Efendić objavio famozni snimak nakon kojeg je SDA potresla velika afera, Hasanspahić je ostao bez posla. Kako je rekao za „Avaz“, nikad u 35-godišnjoj karijeri nije imao mrlje, a posebno ne neku aferu.


Ratni put

- Na mjestu savjetnika Čampare radio sam nešto više od godinu. Imali smo jako dobru saradnju kada je u pitanju posao, sve do trenutka kada se počeo birati kantonalni predsjednik SDA. Stavio sam se na stranu generala Fikreta Prevljaka. Ali, to ne bi trebao biti razlog prestanka mog radnog odnosa – rekao je Hasanspahić.

Prije sedam dana povukao se s mjesta kandidata za ministra za boračka pitanja KS, a potom otišao u Federalni MUP na posao.

Faksimil razrješenja dužnosti na mjestu savjetnika. Avaz

- Tu me dočekalo rješenje o prekidu radnog odnosa. Nisam dobio nikakvo obrazloženje, nisam imao ni mogućnost korištenja godišnjeg odmora da se mogu snaći za dalje. Nakon 36 godina rada, uzimajući u obzir da nisam imao nijednu mrlju u karijeri, ostao sam bez posla i nepoželjan. Bio sam pomoćnik komandanta Četvrte brigade, brat mi je teško ranjen, majka mi je bila u Armiji RBiH. Ali, očigledno je da ratni put nije važan, nego da su bitni ljudi koji nisu bili tu kada se branila država - kaže Hasanspahić.

Kolateralna šteta

Činjenica je da je spomenut na audiozapisu. Ali, kaže da ne poznaje ljude koje je, kako se čuje na snimku, trebalo zaposliti niti je učestvovao u tom razgovoru.

- Otišao sam s pozicije kandidata za ministra da ne bih napravio štetu SDA i nakon toga me dočeka otkaz. Sada sam prozvan uhljebom, a imam 36 godina besprijekornog radnog staž, bez ikakvih afera i ne vidim razlog zašto sam ja u svemu tome kriv. Nije uredu da me neko izbacuje na ulicu i da budem kolateralna šteta - rekao je Hasanspahić.

Ako je to cijena koju sam morao platiti, nije mi žao

Hasanspahića je Izvršni i Kantonalni odbor SDA predložio za ministra. O tome se raspravljalo na Predsjedništvu SDA.  

- Jednoglasno sam predložen za kandidata za ministra. Moj status u stranci je isti. Potpredsjednik sam Općinske organizacije u Vogošći, drugi mandat. Ostajem član SDA, nikad nisam bio ni u jednoj drugoj političkoj partiji. Kada je bilo pitanje da li se trebam povući iz svega ovoga, ja sam to uradio, i to bez ijednog uvjeta. Ali, nisam očekivao da ću biti kažnjen samo zato što sam se opredijelio za Prevljaka. Ako je to cijena koju sam morao platiti, nije mi žao - rekao je Hasanspahić.

Čampara me prvo pozvao da budem njegov savjetnik. Imali smo dobru poslovnu saradnju, a sada me razriješio dužnosti. Nikad nismo imali problema i nikad nismo bili u lošim odnosima, do sada, kaže Hasanspahić. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.