PODVELEŽJE

Rehabilitacioni centar će prve korisnike primiti u julu

Jedan dio Centra bit će namijenjen za smještaj starijih osoba, a dio kompleksa predviđen je za rehabilitaciju, ali i turističke aranžmane

Kompleks se prostire na 2.000 kvadrata. MIZ

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

9.3.2020

Izgradnja kompleksa Rehabilitacionog centra u Podveležju iznad Mostara ulazi u završnicu. Riječ je o projektu Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar, koji je osmišljen kao vakufski i čiji će jedan dio funkcionirati kao klasični smještaj za starije osobe. Dio kompleksa predviđen je za rehabilitaciju, ali i turističke aranžmane.

Uređenje partera

Kako nam je rečeno iz MIZ-a Mostar, u toku je postavljanje mašinskih i elektroinstalacija te inventara i mobilijara. Potom slijedi uređenje partera i lokaliteta oko kompleksa.

Prema riječima Džafera Alića, predsjednika MIZ Mostar, rok za završetak radova istječe u junu, a svečano otvorenje će, najvjerovatnije, uslijediti početkom jula.

- Projekt je zamišljen tako da bude na usluzi građanima. Naši medžlisi moći će sklapati ugovore s osobama koje su naši potencijalni korisnici na način da te osobe uvakufe svoju imovinu medžlisu, a da medžlis snos troškove njihovog boravka - pojasnio je Alić.


Stara džamija

Kompleks se prostire na 2.000 kvadratnih metara i nalazi se uz lokalitet stare džamije, porušene tokom rata, koja će biti obnovljena u autentičnom prvobitnom obliku s četvrtastom munarom.

Kompleks se sastoji od glavnog i pet smještajnih objekata. Dva objekta bit će iskorištena u turističke svrhe, a ostala četiri namijenjena su za stalni boravak korisnika Centra.


Rok za završetak radova istječe u junu. MIZ

Imat će 80 kreveta

Planirani smještajni kapaciteti s ranijih 40 povećani su na 80 kreveta. Uz dvokrevetne sobe, Centar će imati i 12 apartmana te dva jednosobna stana, ali i restoran s terasom, konferencijsku dvoranu i biblioteku s čitaonicom.

Zračna banja

Podveležje na nadmorskoj visini od 700 metara, kako je naveo Alić, svojevrsna je zračna banja.

- Prema mišljenju stručnjaka, izuzetno je pogodno za osobe koje imaju problema s kardiovaskularnim oboljenjima i kao takvo idealno je mjesto da ljudi tu provedu nekoliko dana kako bi poboljšali zdravlje. U našem centru imat će na raspolaganju sve što im je potrebno - kazao je Alić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.