SASTANCI

Tegeltija: Ilegalne migracije sve veći sigurnosni problem za BiH

Problem ilegalnih migracija dodatno komplicira pojava koronavirusa

Sa sastanka: Dobra saradnja EUFOR-a i sigurnosnih agencija u BiH. Vijeće ministara BiH

Avaz.ba / Fena

11.3.2020

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je danas s komandantom EUFOR-a, generalmajorom Rajnhardom Trišakom (Reinhard Trischak). 

Tegeltija je Trišaka upoznao s dva najvažnija sigurnosna izazova s kojima se BiH susreće u tom trenutku, a koja se odnose na problem ilegalnih migracija i pojavu koronavirusa. Istakao je da ilegalne migracije, u svjetlu posljednjih dešavanja u Turskoj i Grčkoj i mogućnosti priliva većeg broja migranata u zemlje zapadnog Balkana, postaju sve veći sigurnosni problem za BiH, posebno ako se u obzir uzme podatak o povećanom broju narušavanja javnog reda i mira u BiH, a u kojima učestvuju migranti.


Tegeltija i Trišak: Novi saziv Vijeća ministara opredijeljen za evropski put BiH. Vijeće ministara BiH

Naglasio je da problem ilegalnih migracija dodatno komplicira pojava koronavirusa te upoznao komandanta EUFOR-a s mjerom privremene zabrane ulaska u BiH za strane državljane koji dolaze iz područja s intenzivnom transmisijom koronavirusa zbog mogućnosti širenja zarazne infekcije.

Sagovornici su zajednički istaknuli važnost dobre saradnje EUFOR-a i sigurnosnih agencija u BiH, izrazivši nadu da će ona biti dodatno unaprijeđena.  

Tegeltija je upoznao Trišaka s aktivnostima Vijeća ministara te naglasio da je novi saziv opredijeljen za evropski put BiH, uz striktno poštovanje principa i pravila sistema koordinacije procesa evropskih integracija koji u potpunosti odražavaju raspodjelu nadležnosti između različitih nivoa vlasti u BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.