BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

U Goraždu 23 osobe pod zdravstvenim nadzorom

Iz Kriznog štaba još jednom su apelirali na građane koji dolaze da se sami prijave i poštuju naložene mjere o izolaciji

Epidemiološka situacija u BPK Goražde za sada je zadovoljavajuća. Fena

Avaz.ba

16.3.2020

Na području Bosansko,podrinjskog kantona (BPK) Goražde 23 osobe trenutno su pod zdravstvenim nadzorom, potvrdio je ministar zdravstva tog kantona Eniz Halilović. Prema njegovim riječima, epidemiološka situacija u BPK Goražde za sada je zadovoljavajuća. 

- Naglašavam da 23 osobe koje su pod zdravstvenim nadzorom nemaju simptome koronavirusa i osjećaju se dobro, dok je za šest osoba istekao nadzor po rješenju sanitarnog inspektora - precizirao je Halilović.

Dodao je da je predsjednica Kantonalnog kriznog štaba, direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK dr. Medina Bičo posjeduje spisak osoba koje su došle u BPK iz ugroženih zemalja.

- Olakšavajuća je okolnost je da sanitarni inspektori sada na graničnom prijelazu izdaju rješenja o zdravstvenom nadzoru i dostavlja se spisak tih lica koja dolaze u BPK, što do sada nije bio slučaj. Također, rješenja se izdaju i po dojavama građana jer je bilo osoba koje se nisu prijavile, nesvjesne posljedica koje to eventualno može izazvati - naglasio je resorni ministar.

Iz Kriznog štaba još jednom su apelirali na građane koji dolaze da se sami prijave i poštuju naložene mjere o izolaciji.

- Krizni štab svakodnevno zasjeda i prati situaciju te poduzima mjere u skladu s naredbama Federalnog kriznog štaba, a nova sjednica planirana je za danas u poslijepodnevnim satima kada će vjerovatno biti donesene pooštrene mjere, o čemu će javnost biti obaviještena. I gradska uprava poduzela je određene aktivnosti i osigurala prostorije u slučaju eventualne pojave oboljelih. Treba biti na oprezu, poštovati mjere i za sada nema mjesta panici – kazao je ministar zdravstva BPK Goražde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.