OTKRIVAMO

Šokantni podaci: 17 umrlih od sezonske gripe

Do sada prijavljena 22.623 slučaja sa simptomima sličnim gripi

Najviše opreza se preporučuje starijim osobama i hroničnim bolesnicima. Ilustracija

Piše: D. Bašić / Avaz.ba

17.3.2020

Broj oboljelih od sezonske gripe iz sedmice u sedmicu se povećava. Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za „Avaz“ su kazali da su do sada prijavljena 22.623 slučaja sa simptomima sličnim gripi.

Teški ishodi

Naime, smrtni slučajevi prouzrokovani influencom AH1N1 bilježe se u Sarajevskom, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

- Zavodu je od početka sezone prijavljeno 17 smrtnih ishoda kod kojih je potvrđen virus gripe. Stručnjaci posebno upozoravaju na oprez starije osobe i hronične bolesnike, a mjere prevencije su neophodne da bi se izbjegli teški ishodi gripe – istakli su iz Zavoda.

U Tuzlanskom kantonu do sada je umrlo sedam osoba, a u Kantonu Sarajevu šest. Tri slučaja su zabilježena u Zeničko-dobojskom kantonu, a jedan u HNK.

Prema podacima svjetskih stručnjaka, svake godine u svijetu od sezonske gripe oboli od tri do pet miliona osoba, a sa smrtnim ishodom i do 500 hiljada.

Pitić: Vakcinacijom protiv gripe. Avaz

Mjere prevencije

Aida Pitić, epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, ranije za naš list je kazala da je vakcinacija jedina i najučinkovitija mjera prevencije gripe i njenih komplikacija.

Savjeti epidemiologa

Epidemiolozi izričito savjetuju građane da ukoliko imaju povišenu temperaturu, kašlju te otežano dišu, potraže medicinsku pomoć. Između ostalog, napominju da moraju često prati ruke korištenjem vode i sapuna te prilikom kašljanja ili kihanja pokriti usta i nos unutrašnjom stranom lakta. Izbjegavati blizak kontakt s osobama koje imaju povišenu temperaturu, kašlju i otežano dišu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.