SAZNANJA

Koronavirus može biti i na toalet-papiru

Posebno se preporučuje dezinfekcija uređaja, kao što su mobiteli i računari izrađeni od čeličnih ili plastičnih materijala, jer je upravo na njima životni vijek virusa najduži

Koronavirus može biti i na toaletnom papiru. Ilustracija

Avaz.ba

17.3.2020

Novi koronavirus na plastičnim površinama može preživjeti i do devet dana ukoliko nisu dezinficirane, pokazalo je najnovije istraživanje "The Journal of Hospital Infectiona". Povećanjem temperature smanjuju se i šanse za preživljavanje koronavirusa, ali ne toliko da bi već na 30 stepeni virus nestao. 

COVID-19 uglavnom se prenosi bliskim kontaktom s čovjeka na čovjeka. Virus se najbrže prenosi direktno kapljičnim putem - kašljanjem i kihanjem. No, kapljice se na taj način prenose i na javne površine i često dodirivane predmete, kao što su ograde, ručke u autobusu, uredski pribor i drugi predmeti koji postaju izvor zaraze za sve one koji dođu u kontakt s njima.

Svjetsko udruženje za zaštitu od infektivnih bolesti u svom mrežnom magazinu objavilo je rezultate istraživanja koji su otkrili kako se COVID-19 na sobnoj temperaturi na različitim površinama može zadržati, u prosjeku, od četiri do pet dana. 

Od toga se aluminij čini kao najnepoželjniji metal domaćin, jer na njemu COVID-19 može preživjeti tek dva do osam sati. S većinom drugih metala situacija je po virus povoljnija. Plastika se pokazala kao utočište za koronavirus, jer na plastici može preživjeti i do devet dana iako je prosjek pet dana. Na temperaturi od 20 stepeni virus može preživjeti do 48 sati i daljnjim povećanjem temperature njegova snaga opada, a tako je i s drugim materijalima.


Čelični materijali

Na 30 stepeni, COVID-19 na plastici može opstati od osam sati do 24 sata. Na čeličnim materijalima, poput onih u javnom prijevozu, korona ostaje od osam sati do pet dana. Na temperaturi oko četiri stepena zadržava se duže, dok na 20 stepeni preživi najviše 48 sati.

Na različitim medicinskim materijalima, izrađenim od tkanina za jednokratnu upotrebu, koronavirus opstaje od jednog sata do čak dva dana.

Bez obzira na predmet, naučnici se slažu kako se rizik od prijenosa virusa višestruko povećava ukoliko se neposredno nakon kontakta sa predmetom dodirne lice. To posebno vrijedi za oči, nos ili usta. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje redovno provjetravanje prostorija i dezinfekciju površina, posebno onih koje se najčešće i zajednički koriste. Prostorije je dovoljno temeljito očistiti uobičajenim sredstvima za dezinfekciju. 



Životni vijek virusa

Posebno se preporučuje dezinfekcija uređaja kao što su mobiteli i računari, izrađeni od čeličnih ili plastičnih materijala, jer je upravo na njima životni vijek virusa najduži.

- PLASTIKA je idealno utočište za COVID-19, jer omogućava da na njoj preživi do 9 dana. Na 30 stepeni životni vijek virusa je maksimalno 24 sata.

- Toaletni papir ili dječje bilježnice na sobnoj temperaturi od 22 stepena mogu pružati skrovište koronavirusu i do pet dana.

- KERAMIKA, keramičko posuđe, pločice ili kupaonica mogu biti utočište ovih malih nevidljivih bića čak pet dana na sobnoj temperaturi.

- ALUMINIJ Na limenkama ili aluminijskoj foliji COVID-19 se zadržava od dva do osam sati pri temperaturi od 21 Celzijevog stepena.

- SILIKON Maskice za telefone klasični su silikonski predmet, na čijoj se površini virus može zadržati do pet dana na sobnoj temperaturi.

- ČELIK Novi koronavirus na čeličnim materijalima može preživjeti i do pet dana na temperaturi od četiri stepena.

- DRVO Na drvenim predmetima kao što su namještaj ili dječiji pisaći pribor virus opstaje i do četiri dana na sobnoj temperaturi.

- STAKLO je materijal na kojem virus može preživjeti do četiri dana na sobnoj temperaturi. Na višim temperaturama virus počinje slabjeti.

- PVC, također, pogoduje razvoju koronavirusu, a na njemu se pri temperaturi od 21 stepena zadržava do pet dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.