SAVJETI

Ojačajte imunitet ovim namirnicama

Gljive su pune selena i vitamina B, a oni su važni za savršen rad imuniteta

Sok od nara je zdrav i treba ga piti svakodnevno. Ilustracija

Avaz.ba

18.3.2020

Hrana je često najveći saveznik dobrog zdravlja, a njega nema bez jakog imuniteta, koji organizmu omogućava da se odbrani od svih prijetnji.


Jedite više gljiva

Gljive su pune selena i vitamina B, a oni su važni za savršen rad imuniteta. Osim toga, pune su i polisaharida, molekula koje jačaju imunološki sistem.

Odlična su namirnica za kuhanje, jer dobro podnose druge namirnice.

Prema objavama naučnika u časopisu "European Journal of Nutrition", dnevna konzumacija jogurta može ojačati imunološki sistem zbog toga što sadrži bakterijske kulture Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Osim toga, nudi i dobre količine kalcija, vitamina B i D te drugih nutrijenata koji djeluju na imunološki sistem.

Možete ga dodati voću, od njega napraviti preljev za salate, koristiti ga umjesto majoneze. Guste supe će uz malo jogurta postati lakše za probavu.  


Špinat je vrlo zdrava namirnica

Sadrži folate, vitamina A, vitamin C, magnezij i željezo kako bi mogao ojačati i cijeli imunološki sistem te dati organizmu dovoljno nutrijenta za obnovu DNK. Iskoristite sva svojstva tako da ga jedete sirovog ili samo blanširate.  


Pileća supa ima protuupalna svojstva. Ilustracija

Piletina je prepuna aminokiseline triptofan, koji vam pruža onaj ugodan osjećaj. Ako se osjećate potišteno, konzumacija peradi povisit će nivo serotonina u mozgu, poboljšati raspoloženje, umanjiti posljedice stresa i tako vas štititi od oboljenja. Pileća supa ima protuupalna svojstva koja olakšavaju simptome prehlade,a to jača imunitet.  


Sok od nara

Svi volimo te slatko-kisele bobice, ali malo ko zna koliko je ovo zdrava voćka, a posebno sok koji se od nje pravi. Uz nebrojene dobrobiti za zdravlje, danas ćemo samo spomenuti da je dobar saveznik jakog imuniteta i da biste ga redovno trebali piti. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.