MJERE ZAŠTITE

Može li vitamin C zaustaviti koronavirus

Jedna od tvrdnji kojima se vjeruje jeste da se zaraza ne može širiti kada je napolju toplo

Ne postoje dokazi da vitamin C sprečava zarazu. Ilustracija

Piše: Avaz.ba

18.3.2020

U jeku pandemije koronavirusom pojavili su se i brojni savjeti o tome kako se zaštititi od ovog virusa. No, ne treba vjerovati svemu što čujemo pa tako ni mnogi od tih savjeta nisu, zapravo, dobri ni istiniti. 

Na društvenim mrežama šire se savjeti koji dolaze od potpuno nestručnih ljudi i, zapravo, ne pomažu. Zbog toga su stručnjaci objasnili kako se, zapravo, može zaštititi od koronavirusa, a čemu ne treba vjerovati.

Jedna od najvećih zabluda jeste da vitamin C može zaštititi od koronavirusa. 

Naravno, svima je poznato da je ovaj vitamin važan za jačanje imuniteta. Također, skorija istraživanja utvrdila su da unošenje 200 miligrama vitamina C može da smanji trajanje prehlade, ali za sada nema nikakvih dokaza da može da spriječi prehladu, a kamoli koronavirus. Nobelovac Linus Poling tvrdio je da unošenje velikih količina ovog vitamina može ne samo da spriječi prehladu, već i da zaštiti od ozbiljnijih bolesti.

Također, jedna od tvrdnji kojima se vjeruje jeste da se koronavirus ne može širiti kada je napolju toplo. 


Vitamin C važan je za jačanje imuniteta. Ilustracija

Ipak, Svjetska zdravstvena organizacija kaže da za sada svi dokazi upućuju na to da koronavirus može da se širi bilo gdje, uključujući i ona mjesta na kojima je klima topla i vlažna. Također, ne postoje ni dokazi da bi virus mogli da ubiju snijeg i hladno vrijeme.

Stručnjaci odbacuju i teoriju da ispiranje grla slanom vodom ubija virus . Oni dodaju da ispiranje grla slanom vodom može inače da ublaži bol u grlu, ali za sada nema dokaza da pomaže kod koronavirusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.