KANTONALNI SUD

Danas izricanje presude Sanjinu Sefiću

Neće biti javnog izricanja

Danas izricanje presude Sefiću. Arhiv

Srna /Avaz.ba

19.3.2020

Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu danas će donijeti presudu Sanjinu Sefiću, optuženom za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj su smrtno stradale studentice Selma Agić i Edita Malkoč, ali zbog promjena u režimu rada sudova, ona neće biti izrečena javno. 

- Presuda će biti donesena, ali neće biti izrečena uz prisustvo javnosti zbog promjene režima rada sudova u skladu s odlukama Kriznog štaba FBiH radi prevencije širenja koronavirusa - potvrdila je za Srnu Adela Duraković, advokat porodica Agić i Malkoč.

Ona je rekla da će presuda, vjerovatno, biti objavljena na web-stranici Suda.

Sud će danas donijeti presudu nakon ponovljenog postupka, koji je počeo u julu prošle godine.

U septembru 2018. godine, Kantonalni sud u Sarajevu osudio je Sefića na 14 i po godina zatvora, dok su njegovi pomagači oslobođeni krivice.

Vrhovni sud Federacije BiH uvažio je žalbu Tužilaštva Kantona Sarajevo, čime je prvostepena presuda ukinuta i postupak je ponovljen.

Sefić se tereti za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanja pomoći povrijeđenoj osobi nakon saobraćajne nesreće.

On je u noći 10. oktobra 2016. na pješačkom prijelazu na glavnoj sarajevskoj saobraćajnici, krećući se brzinom većom od 100 kilometara na sat i prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu, automobilom udario studentice Selmu Agić i Editu Malkoč, koje su od zadobivenih povreda preminule.

Sefić se udaljio sa mjesta nesreće, a ujutro 11. oktobra pobjegao je u Srbiju, odakle je izručen 9. januara 2017. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.