ISTRAŽIVANJA

Je li ovo način da pobijedimo koronavirus

Mjere kojima bi se na ovaj način radilo na suzbijanju epidemije trebale bi ostati na snazi sve dok primjena vakcine ne postane dovoljno raširena

Broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u Velikoj Britaniji porastao za 26 posto. Ilustracija

Avaz.ba

19.3.2020

Mjere samoizolacije, preporučene radi suzbijanja daljnjeg širenja koronavirusa, mogle bi trajati i do 18 mjeseci, odnosno sve dok vakcina protiv ovog oboljenja ne bude dostupna u širim razmjerima, pokazuje studija iz Velike Britanije, koja je, također, ukazala i na to da je prvobitna strategija ove države u borbi protiv virusa mogla potencijalno dovesti do smrti 250.000 ljudi.


Prakticiranje socijalnog distanciranja

Izvještajem „Imperial Collegea“ utvrđeno je da bi najdjelotvornija strategija u borbi protiv pandemije koronavirusa bila ona koja podrazumijeva opće uzdržavanje, slično onome što su kineske vlasti već sprovele, a koja bi podrazumijevala prakticiranje socijalnog distanciranja zajedno sa samoizolacijom inficiranih slučajeva, kao i kućnim karantinom za članove njihovih porodica.

Mjere kojima bi se na ovaj način radilo na suzbijanju epidemije trebale bi ostati na snazi sve dok primjena vakcine protiv koronavirusa ne postane dovoljno raširena, a što bi, prema studiji, moglo potrajati narednih 18 mjeseci.


Pridržavanje mjera može usporiti virus. Ilustracija

Prethodno objavljena strategija vlasti Velike Britanije, a koju studija „Imperial Collegea“ naziva „strategijom ublažavanja“, i koja je podrazumijevala samoizolaciju zaraženih i njihovih porodica, bez ikakvih mjera koje se odnose na ostatak populacije, mogla bi usporiti širenje virusa, ali ne i zaustaviti ga, sugerira se u studiji.

Ovo je moglo rezultirati smrću i do 250.000 ljudi, kako navode istraživači sa „Imperial Collegea“, pri čemu ne bi svi smrtni slučajevi poticali isključivo od koronavirusa, već i od drugih bolesti budući da bi usljed preopterećenja zdravstvenog sistema tretman drugih oboljenja zbog toga trpio. Izvještaj je izvršio pozitivan utjecaj na donosioce odluka u Velikoj Britaniji te je koincidirao s objavom novih smjernica vlade ove države, a koje se odnose na britansku javnost, uključujući i preporuke za izbjegavanje restorana, pabova, kao i rad od kuće kada je to izvodljivo, navodi "Forbes".


Broj zaraženih

Broj potvrđenih slučajeva zaraženih koronavirusom u Velikoj Britaniji porastao je za 26 posto i iznosi 1.950 oboljelih. Broj umrlih od posljedica virusa je 71, pri čemu su u pitanju bile osobe starosti između 45 i 93 godine, s već ranije narušenim zdravstvenim stanjem.

Direktor „MRC Centre for Global Infectious Disease Analysisa“ Nil  Ferguson (Neil), koji je rukovodio studijom „Imperial Collegea“, izjavio je da je „u pogledu širenja virusa, Velika Britanija tri sedmice iza Italije, a dvije iza Francuske i Španije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.